Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων εξωτερικού;
Γράφει ο Γιώργος Κάλφας
Τα φυσικά πρόσωπα , Έλληνες ή και αλλοδαποί, που είθισται να φορολογούνται στην Ελλάδα αλλά που τα προηγούμενα χρόνια μεταγράφηκαν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού έχουν φορολογικές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε φορολογία μόνο εφόσον έχουν εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα μας.
Επεξηγηματικά, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, θα φορολογηθεί στην Ελλάδα και θα πρέπει να υποβάλλει ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για εισοδήματα που προκύπτουν εδώ, για παράδειγμα:
- για τα ενοίκια που εισπράττει από ακίνητα εντός Ελλάδος,
- για μερίσματα από μετοχές ελληνικών εταιρειών,
- για κέρδη από συμμετοχές σε ημεδαπές ΕΠΕ, ΙΚΕ, προσωπικές εταιρείες,
- για τόκους καταθέσεων σε ημεδαπές τράπεζες,
- για μισθούς από εργοδότη/επιχείρηση εγκαταστημένη στη χώρα μας, κ.λπ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να εξετάσει ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού ( ή να συμβουλευτεί τον εκάστοτε Φορολογικό του Σύμβολο),
- αν η χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος και έχει την φορολογική του κατοικία έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας – ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα κ.λπ.) με την Ελλάδα, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του στην Ελλάδα.
- αν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που αποκτούν στην Ελλάδα
- αν υποχρεούται να δηλώσει και εκεί το εισόδημα που απέκτησε στην Ελλάδα στην χώρα διαμονής του
ΔΕΝ έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στη χώρα μας, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.
Για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης και δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας (π.χ. τόκους καταθέσεων).
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού οφείλουν να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο με φορολογική κατοικία και διεύθυνση στην Ελλάδα, ο οποίος θα λαμβάνει την αλληλογραφία τους με τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογικός εκπρόσωπος μπορεί να είναι ένα οικείο άτομο ή ακόμα καλύτερα ο Φορολογικός Σύμβουλος- Λογιστής τους στην Ελλάδα
Ο φορολογικός εκπρόσωπος δεν φέρει καμία ευθύνη για την εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογικού κατοίκου εξωτερικού.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Υποστήριξης Κατοίκων Εξωτερικού απευθυνθείτε στην A.TL.AS Consulting ή μπορείτε να δείτε εδώ