info@atlasconsulting.gr

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Τι θα κάνουμε

Για να βγει μια Άδεια χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Προφανώς άλλες προδιαγραφές έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν ελάχιστα μέτρα , είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε να προσφέρουμε για να ψάχνουμε και τα κατάλληλα μαγαζιά . Αν θέλουμε να για παράδειγμα να προσφέρουμε φαγητό σε καθίμενους πελάτες , δεν γίνεται να έχουμε ένα χώρο με λίγα τετραγωνικά μέτρα . Ένα μικρό μαγαζί θα μας βολεύει αν θέλουμε να προσφέρουμε τυρόπιτες και καφέ σε πακέτο .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ποιοι ακριβώς χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

Συναίνεση οικοδομής

Χωρίς να έχουμε “χαρτί” από την οικοδομή δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια . Πρέπει να μάθουμε αν η οικοδομή έχει κανονισμό και αν αυτός δεν απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που έχουμε υπόψη μας . Αν δεν υπάρχει κανονισμός , πράγμα όχι σπάνιο σε παλιές οικοδομές , θα πρέπει να συνενοηθούμε με τον διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη του χώρου που θέλουμε να νοικιάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των στεγαζομένων στον ίδιο χώρο κατοικιών .

Αυτό θα γίνει με το να υπογράψει ο διαχειριστής ή ο ιδοκτήτης μια υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει τα παραπάνω .

Εδώ να τονίσω αν δεν υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας , ακόμα και αν κάποιος υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση , είμαστε εκτεθιμένοι σε οποιαδήποτε καταγγελία . Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ανάκληση της άδειας , οπότε η επένδυση , ο κόπος και οι προσπάθειές μας πάνε χαμένα .

Νομιμότητα Χώρου

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατα πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλεία που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή . Δυστυχώς , πολλές φορές δεν ξέρουμε τον Αριθμό Οικοδομικής Άδείας . Τότε πάλι κάνουμε αναζήτηση στα αρχεία της Πολεοδομίας με βάση την χρονολογία έκδοσης της Οικοδομικής Άδειας , την διεύθυνση και τον εργολάβο . Ως κάποιος που έχει ψαξεί τα αρχεία της πολεοδομίας πάρα πολλές φορές να σας πληροφορήσω ότι αυτή η αναζήτηση δεν είναι και ότι πιο εύκολο , είναι χρονοβόρα και πιθανώς να μην έχει αποτέλεσμα .

Οπότε , θα πρέπει να αναζητήσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε με άλλο τρόπο και να αφήσουμε την Πολεοδομία για το τέλος .

Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε συνήθως υπάρχουν στα συμβόλαια του ιδιοκτήτη του χώρου . Δηλαδή , ο Αριθμός Οικοδομικής Άδειας ( ή εστω ένα στοιχείο το πότε κτίστηκε η οικδομή ) , αναγράφετε στο συμβόλαιο που έχει ο ιδιοκτήτης , ενώ τις περισσότερες φορές μαζί με το συμβόλαιο υπάρχει και μία κάτοψη της πολεοδομίας . Εδώ , να τονίσω , οτι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ιδιοκτήτη να νοικίασει ένα χώρο καθόλα νόμιμο που να βγάζει άδεια ή έστω να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Ανακεφαλαιώνοντας , τα στοιχεία που θέλουμε για να δούμε αν είναι νόμιμος ο χώρος μπορούμε να τα βρούμε στο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη ( ή στο συμβολαιογράφο του ) και αν δεν έχουμε αποτέλεσμα τότε πάμε στην πολεοδόμια .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν .

Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε , να έχουμε την συναίνεση της οικοδομής και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε τον χώρο και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Αν θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις μια βιώσιμη επιχείρηση, διάβασε αυτό το άρθρο 7 Βήματα για την δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης

Αν πιστεύεις ότι αυτό που διάβασες, σε ωφέλησε και  είναι ενδιαφέρον, μην το κρατήσεις μυστικό…

διέδωσε το!!! After all, it’s free 😉