info@atlasconsulting.gr

 «Όταν δεν υπάρχει όραμα και σκοπό, τότε ο άνθρωπος φθείρεται»- Παροιμίες

 

Πολύ συχνά αυτό που αντιμετωπίζω με ανθρώπους που ζητάν την υποστήριξη μου, είμαι μια «αδυναμία» στην πραγματοποίηση των στόχων τους. Είναι ένα από τα σημάδια -που ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο- που υποδηλώνουν ότι χρειάζεσαι την βοήθεια ενός coach.

Ας πάρουμε ένα πιο απτό παράδειγμα που αναφέρεται στην προσωπική ζωή και ακούω συχνότερα από γυναίκες 🙂  Κάθε αρχή του χρόνου, αδράζουμε την ευκαιρία ανάμεσα στα σχέδια μας είναι συνήθως  και αυτό: « χμμ αυτόν τον χρόνο, θα χάσω κιλά και θα γίνω πιο fit. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο: 1 δεν θα τσιμπολογώ 2. θα πηγαίνω γυμναστήριο κάθε μέρα 3. θα τρέξω στον μαραθώνιο κτλτ κτλ».

Τι γίνεται όμως φτάνοντας στον Μάρτη ή στον Απρίλη;

Ακολουθήσατε τα σχέδια σας; Πραγματοποιήσατε τον στόχο σας ή γυρίσατε στην κακή διατροφή με junkφαγητό, πήγατε γυμναστήριο όλο και όλο 3 φορές και για μαραθώνιο- ούτε λόγος; J

Μην ανησυχείτε και μην αισθάνεστε ενοχές. Δεν είστε οι μόνοι που λειτουργείτε έτσι. Και ο λόγος είναι απλός: ο στόχος για να είναι στόχος πρέπει να διαμορφώνεται με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, μια συγκεκριμένη δομή. Και αυτό ισχύει τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Πιθανόν να χρειάζεστε μια καλύτερη προσέγγιση, μια μεθοδολογία που θα σας βοηθά – όταν το έχετε ανάγκη- και αντί να το πολυσκέφτεστε, να καταγράψετε αυτό που λέμε την Αποστολή ή αλλιώς Σκοπό σας για το επόμενο διάστημα (MissionStatement).

Θα μου πείτε δικαίως ποια είναι η διαφορά?

Η Αποστολή σου/ Σκοπός σου για το επόμενο διάστημα είναι:
• ένα γραπτό κείμενο είτε χειρόγραφο είτε δακτυλογραφημένο, που

• το τοποθετείς κάπου που μπορείς να το βλέπεις συχνά

• δεσμεύεσαι και μόνο που το βλέπεις

• έχει συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα

• και ασφαλώς, έχει μια χρονική προθεσμία

 

Ιδού μια μέθοδος που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε, να οριοθετήσετε και να πραγματοποιήσετε  την Αποστολή ή τον Σκοπό σας τόσο για προσωπικά ζητήματα όσο επαγγελματικά ή επιχειρηματικά.

 

Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε:

 

Βήμα 1. Γράψτε 5 θετικά σου χαρακτηριστικά που έχουν σχέση είτε με την καριερα σας είτε με την επιχείρηση σας. Πχ προθυμία για μάθηση, επιμονή, δημιουργικότητα, φιλικότητα, αίσθηση του χιούμορ κτλ

 

Βήμα 2. Για αυτά που αναφέρατε παραπάνω, περιγράψτε τον τρόπο που εκφράζετε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα  και στο επάγγελμα σας όπως πχ αν είχατε αναφέρει σαν χαρακτηριστικό σας την προθυμία σας να μαθαίνετε, μπορείτε να γράψετε ότι” βρίσκεστε συνέχεια σε διαδικασία προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης”. Ή αν είχατε αναφέρει ότι χαρακτηριστικό σας είναι η επιμονή, θα μπορούσατε να γράψετε ότι «κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα γίνονται όπως πρέπει»

 

Βήμα 3: Γράψτε 5 στόχους που θέλετε να πετύχεις σε ένα χρόνο από τώρα καθώς και ένα στόχο που έχει να κάνει με βελτίωση των οικονομικών σας .

 

Βήμα 4:. Πάτε  πίσω στα προηγούμενα βήματα και κυκλώστε τα πιο 3 σημαντικά στοιχεία κάθε κατηγορίας.

 

Βήμα 5:.Τώρα συμπληρώστε τα κενά της παρακάτω παραγράφου:

 

“Ο σκοπός μου είναι να εκφράσω την δική /δικό μου __________________________ ,________________________, και ______________________ (γράψε τα 3 στοιχεία που επέλεξες στο Βήμα 1) με __________________________________________________,
με  ________________________________________________, και με ____________________________________________ (γράψε τα 3 στοιχεία που επέλεξες στο Βήμα 2) για να δημιουργήσω ___________________________________________________, ___________________________________________________ και  _____________________________________________, (γράψε τα 3 στοιχεία που επέλεξες στο Βήμα 3) και τέλος ____________ (γράψε τον στόχο που έχει να κάνει με την βελτίωση των οικονομικών σου) μέχρι ___________ (γράψε μια συγκεκριμένη ημερομηνία σε ένα χρόνο από τώρα).”

 

Μόλις τελειώσετε, μάλλον θα έχετε γράψει μια παράγραφο κάπως έτσι:

 

 “Ο σκοπός μου είναι εκφράζω την ευφυΐα , την δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα μου γνωρίζοντας και εφαρμόζοντας νέες ιδέες και τεχνικές, βρίσκοντας μοναδικές λύσεις για τα προβλήματα των πελατών μου και χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο από γνωριμίες ώστε να δημιουργήσω 10 νέους πελάτες, μια σταθερή ροή από συστάσεις και ανανεώσεις συνεργασιών με πελάτες καθώς και τεχνολογική αρτιότητα σε ότι αφορά την επιχείρηση μου με τουλάχιστον αύξηση τζίρου κατά 50,000 ευρώ σε έναν χρόνο από τώρα»

 

Ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να σας έδωσα ένα πιο χειροπιαστό τρόπο και οδηγίες ώστε την επόμενη φορά που θα θέλετε να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους να μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά. Έτσι, δεν θα απογοητεύεστε, δεν θα δίνετε στον εαυτό σου φρούδες ελπίδες αλλά και δεν θα παραμυθιάζεστε.

ΥΣ. Διάβασες το μανιφέστο των μικρών επιχειρήσεων; Αν όχι θα το βρεις εδώ !

Καλημέρα!

Stay positive!

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα