Πριν μερικές μέρες, ήρθε η Μαρία, επιτυχημένη και πολύ ικανή επιχειρηματίας και μου είπε:
“Σουσάνα κουράστηκα! Σχεδόν πονάω. Όλη αυτή η διαδικασία που απαιτεί για να κρατήσω αυτήν την επιχείρηση ζωντανή, με έχει κουράσει”.
Η Μαρία ήταν φανερό ότι είχε πάθει burn out. Μαζί στήσαμε την επιχείρηση της, κάτι που δεν ήταν εύκολο σε περίοδο κρίσης, μαζί σιγά σιγά αρχίσαμε να την αναπτύσσουμε, μαζί προχωράμε το επιχειρηματικό της ταξίδι. Εδώ και καιρό, είχαν χτυπήσει τα καμπανάκια αλλά δεν ήθελε να τα ακούσει. Συχνά πυκνά στις συναντήσεις μας, μου εξομολουγούνταν ότι κουράζεται πολύ, ότι κάνει διαρκώς υπερβάσεις.
Ο στόχος μου σε κάθε συνάντηση που κάναμε ήταν αφενός να καταλάβει τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτήν και να το ακολουθήσει και αφετέρου πώς να διαχειριστεί με τέτοια σοφία τον χρόνο της ώστε ο χρόνος της να δουλεύει υπέρ και όχι εναντίον της ( ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας).
Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, θα συμφωνήσουν μαζί μου σε αυτό που θα πω:
όταν κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα, νομίζουν ότι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, ένα καλό προιόν ή υπηρεσία, μια καλή επιλογή συμβούλων και μερικά χρήματα, είναι ικανά να τους οδηγήσουν στην επιτυχία.
Έλα όμως που δεν είναι έτσι!
- Πως πραγματικά μοιάζει η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα;
Η επιτυχία δεν είναι ένας ίσιος δρόμος. Είναι σαν τον δρόμο πάνω στο βουνό- όλο στροφές και όσο και αν πρέπει να προβλέψεις τι υπάρχει στην επόμενη στροφή, είναι λίγο απίθανο να γίνει αυτό ολοκληρωτικά!
Και είναι και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουν:
όταν δημιουργείς μια επιχείρηση είναι σαν να την γεννάς, σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί. Ποια μάνα και ποιος πατέρας δεν έχει “ξεβολευτεί” όταν έκανε παιδί;
Έτσι όταν ξεκινάμε μια επιχείρηση και καθόλη την πορεία της, ερχομάστε αντιμέτωποι με τον “πόνο”, με την αντιξοότητα, με τα προβλήματα κάθε φύσεως ( οικονομικά, διαχειριστικά κτλ).
Κομμάτι λοιπόν την διαδικασίας της επιχειρηματικής εξέλιξης και της προόδου είναι να “πονέσεις”, να πέσεις για να ξανασηκωθείς, να λυγίσεις και να σηκωθείς ξανά όρθιος, να αποτύχεις για φτάσεις πιο κοντά στην επιτυχία.
- Τι είναι λοιπόν αυτός ο πόνος που αισθανόμαστε;
Όπως και στην ζωή και έτσι και στην επιχείρηση, όταν γεννιέται είναι σαν το άμορφο μάρμαρο και θα χρειαστεί την σμίλη (οδοντωτή και αιχμηρή), το σκαρπέλο, τη ράσπα, το τρυπάνι κτλ για να πάρει μορφή. Αυτή η μεταμόρφωση της επιχείρησης και του ίδιου του επιχειρηματία μερικές φορές, πονάει ή μάλλον μας βγάζει από την ζώνη της άνεσης μας (comfort zone).
Η επιχειρηματική μας ζωή μπορεί να είναι μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε “χτυπήματα του σκαπανέα” και ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για το αποτέλεσμα που γευόμαστε ( στιγμές επιτυχίας, κέρδη, επιτεύγματα, βραβεία κτλ).
Αυτό όμως που μένει από όλο αυτό το ταξίδι είναι η αξιολόγηση των γνώσεων και τον εμπειριών μας και η αποκωδικοποίηση τους που διαμορφώνει την οδό για να αποκτήσει η επιχειρήση μας μορφή, υπόσταση, χαρακτήρα, αληθινές αξίες, επιτυχία και πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΙΑ.
- Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό που μας πονάει επιχειρηματικά;
Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κάνεις είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να διαχειρίζεται τις αλλαγές και να διαμορφώσει ένα τέτοιο τρόπο σκέψης ώστε όταν εμφανίζονται οι χ ή ψ δυσκολίες να λές: “ξέρω ότι πονάω τώρα, γνωρίζω ότι ξεβολεύομαι, γνωρίζω ότι πρέπει να αλλάξω πορεία ή στρατηγική αλλά σίγουρα αργότερα θα εκτιμήσω πολύ αυτό που συμβαίνει και το αποτέλεσμα θα με ανταμείψει”.
Η μόνο λύση που γιατρεύει τον Πόνο που ενέχει η Αλλαγή είναι η Κίνηση.
- Ποια είναι η μόνη στρατηγική που έχεις αν θέλεις να πετύχεις;
Δες που βρίσκεται.
Προσδιόρισε πού θέλεις να πας και προχώρα.
Απομάκρυνε και πέταξε όλα τα βαρίδια- ό,τι είναι περιττό, ό,τι δεν σε βοηθά και ό,τι σε εμποδίζει – και
Προχώρα. Προχώρα. Προχώρα και μην σταματάς!
Έτσι κάπως αναπτύσσεται η επιχειρηματική ευφυία και η διάκριση και οδηγείσαι στην επιτυχία. Κάπως έτσι, ξεχωρίζεις από το πλήθος και αναβαθμίζεσαι.
H Μαρία, αφού καταστρώσαμε μαζί την δική της εξατομικευμένη στρατηγική για να επιλύσει τα θέματα που δημιούργησαν το burnout της , ήρθε μετά από μια εβδομάδα στην καθιερωμένη μας Business Coaching συνάντηση μας και μου είπε:
“Είμαι πλέον άλλος άνθρωπος. Είδα καθαρά αυτό που τελικά μου φταίει και μόλις σταμάτησα να το αγνοώ, λές και άλλαξε όλη μου η θέαση. Νοιώθω πλέον πολύ καλά. Νοιώθω έτοιμη να κάνω τις αλλαγές που καταγράψαμε. Άρχισα κιολάς! Σε ευχαριστώ που έγινες ο καθρέπτης για να δω τι είναι αυτό που τελικά φταίει!“
Τα λόγια μετά από αυτό είναι περιττά. Κάτι τέτοιες στιγμές, πραγματικά αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτό που κάνω.
Με την ευχή να έχεις μια υπέροχη μέρα και εβδομάδα, έναν γεμάτο καλές εμπειρίες μήνα …
…να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο Δημιουργός της Πραγματικότητας σου!