Έχεις άκουσει ποτέ τον όρο Marketing Myopia;
Πολύ σύντομα, να σου πω ότι είναι ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στο Harvard Business review και με αυτόν τον όρο περιγράφεται
η στενόμυαλη και εσωστρεφή προσέγγιση που διακατέχει μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία που αντί να εστιάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών τους και της ευρύτερης αγοράς που δραστηριοποιείται, εστιάζει στις ανάγκες της εταιρίας και βάσει αυτών δημιουργεί προιόντα και υπηρεσίες.
Δηλαδή αντί να εφαρμόζει κάποιος πελατοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης (customer need oriented business, όταν έχει marketing myopia εφαρμόζει προιοντικό μοντέλο ανάπτυξης ( product need oriented business).
Μάντεψε λοιπόν, ποιο είναι το αποτέλεσματα αυτής πρακτικής!
Είναι η αποτυχία της επιχείρησης ή του επαγγελματία να διαβλέπει και να προσαρμόζεται στις δραστικές αλλαγές στην αγορά.
Ας σου πω ένα παράδειγμα.
Θυμάσαι την Kodak;
To γνωρίζεις ότι η Kodak ήταν η πρώτη που εφηύρε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή το 1975; Μάλλον όχι. Αλλά αυτό είναι γεγονός.
Ενώ η Kodak είδε την επόμενη μέρα στον χώρο της φωτογραφίας και των φωτογραφικών μηχανών, συνέχισε να παράγει συμβατικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ, μην μπορώντας να “δει” ότι η αγορά είχε βαθύτερη ανάγκη να έχει ένα έργαλειο που να συλλαμβάνει άμεσα στιγμές της ζωής των ανθρώπων αλλά να μπορούν οι άνθρωποι με την σειρά τους να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές χωρίς να χρειάζεται τα συμβατικά καρούλια των φιλμς.
Όταν εννόησε και “είδε” την νέα τάση της αγοράς, ήταν πολυ αργά. Είχαν πάρει ήδη το μερίδιο του λέοντος, εταιρίες όπως η Canon και η Sony.
Ε, αυτό λοιπόν που συμβαίνει από οικονομικής άποψης στην επιχειρήση λόγω της Μυωπίας στο Marketing,είναι
η Οικονομική Μυωπία δηλ. η αδυναμία να δημιουργήσει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας επαρκείς πόρους (κέρδος και χρηματορροή) για την επιχείρηση του λόγω της αδυναμίας αυτής να προσαρμοστεί γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς.
Και αυτή είναι οικονομική ασθένεια που οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία, μείωση του μεριδίου της αγοράς άρα και των εισοδημάτων και άλλες οικονομικές δυσλειτουργίες, με ύσταση αυτήν της πτώχευσης.
Αφού μιλάμε για Μυωπία, ξέρεις ποιο είναι το αντίδοτο;
Ε ναι, τα γυαλάκια ή η εγχείρηση με λέιζερ δηλ. να επενδύει κάποιος συνέχεια στο να βλέπει με λεπτομέρεια και επιμέλεια τις νέες τάσεις της αγοράς και να συζητά με το πελατολόγιο του ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες.
Οι άνθρωποι που θα συνδεθούν με την Νέα Οικονομία και θα αναπτύξουν την Οικονομική Ευφυία τους, θα είναι αυτοί που είτε έχουν ξεκάθαρη από την αρχή θέαση είτε που θα βάλουνε γυαλάκια νωρίς.
Εσύ έχεις ή χρειάζεται να φορέσεις αυτά τα γυαλάκια;
Μην βιάζεσαι να απαντήσεις.. Σκέψου πρώτα!
Τροφή για σκέψη!
Με την ευχή να έχεις μια υπέροχη μέρα…να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο Δημιουργός της Πραγματικότητας σου!
Πιστή στην καθημερινή σου έμπνευση,