Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά που αφορούσαν οικονομικά μεγέθη, έπαθα μεγάλη έκπληξη όταν έβλεπα πόσος κόσμος ψάχνει πχ “δουλειά με εύκολα χρήματα”, “δουλειές με πολλά λεφτά Ελλάδα”, “επαγγέλματα με πολλά λεφτά στην ελλάδα”, “πως να βγαλω λεφτά από το κίνο”, “πως να βγάλω λεφτά από το πόκερ”, “ιδέες για εύκολα χρήματα” “επιχειρηματικές ιδέες για εύκολα χρήματα” κτλ κτλ κτλ

Σκέφτηκα λοιπόν, ότι μάλλον ακομα δεν μάθαμε ακόμα βασικά θέματα οικονομίας και διαχείρισης, δεν αποκτήσαμε καθόλου εξυπνάδα πάνω στο θέμα δημιουργίας εισοδήματος, παρόλο που δεινοπαθούμε τα τελευταία χρόνια με την οικονομική ύφεση.

Επέτρεψε μου να σου πω λίγα πράγματα για το δικό μου οικονομικό ταξίδι. Αν και θεωρώ τον εαυτό μου ευφυή,όταν ξεκίνησα το πρώτο επιχειρηματικό μου ταξίδι, δεν είχα συνετή οικονομική συμπεριφορά. Την πρώτη μου επιχείρηση την δημιούργησα στα 23 και λόγω πολλών συγκυριών -κακό momentum, άστοχη επιλογή συνεργατών, εταιρικής ακυβερνησίας κτλ- δεν τα πήγε όπως το ονειρευόμουνα. Μετά από αυτήν την εμπειρική δύναμη  (στην πραγματικότητα ήταν ένα δυνατό στραπάτσο) του πρώτου αυτού επιχειρηματικού βήματος, ένας αγαπημένος μου άνθρωπος μου ζήτησε να κάνω τον απολογισμό μου.

Όταν έκανα τον απολογισμό, είδα ότι παρόλο που οι σπουδές μου ήταν στα χρηματοοικονομικά, προσωπικά δεν είχα την πείρα να διακρίνω ποιες είναι ευφυείς οικονομικές επιλογές για μένα και γενικά πως θα προστάτευα τον εαυτό μου.

Και μάντεψε; Αυτό με πόνεσε πολύ.

Μετά από αυτήν την συζήτηση και τον απολογισμό, αποφάσισα να μην αφήσω τίποτα πια στην τύχη αλλά και να μάθω να μετράω αρκετά τα βήματα μου τόσο τα προσωπικά όσο και τα οικονομκά.

Ξεκίνησα να αποσαφηνίζω την αποστολή της ευημερίας μου, τους οικονομικούς μου στόχους και με την βοήθεια σπουδαίων εργαλείων, ασκήσεων, βιβλίων και εκπληκτικών δασκάλων, ξεκίνησα να ανοίγω τους οικονομικούς μου ορίζοντες, να δημιουργήσω νέες οικονομικές πεποιθήσεις και να ξεκινώ να δημιουργώ οικονομική ευημερία και ευδαιμονία στην ζωή μου.

Παρακάτω σου παρουσιάζω τι με βοήθησε περισσότερο εκείνη την περίοδο και από εκεί και πέρα:

  • σταμάτησα να αιθεροβατώ, ξεκαθάρισα το μυαλό μου και απόκτησα επαφή με την πραγματική οικονομική μου κατάσταση (αυτό ήταν το πιο τρομακτικό σημείο)
  • κάθησα και εργάστηκα με νέους οικονομικούς και χρηματικούς στόχους
  • συνειδητοποίησα ποια ήταν τα οικονομικά μπλοκαρίσματα που είχα και αποφάσισα να αλλάξω μέσω βιβλίων και εργαλείων αυτήν την κατάσταση για να επιτρέψω στον εαυτό μου να έχω την οικονομική ευημερία που επιθυμούσα
  • ξεκαθάρισα στον εαυτό μου ποιος άνθρωπος χρειάζεται να είμαι προκειμένου να φτάσω και να ξεπεράσω τους οικονομικούς μου στόχους και δεσμεύτηκα να το πετύχω
  • έκανα κάθε μέρα μικρά βήματα προκειμένου να πετύχω την οικονομική κατάσταση που ήθελα να γευτώ
  • και εφόσον βρήκα ξανά τον δρόμο μου, αποφάσισα να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να βγαίνουν από τα οικονομικά αδιέξοδα

Αυτό ήταν το πρώτο μου βήμα προς την Οικονομική Ευφυία.

Μετά ακολούθησαν και άλλα πολλά βήματα γιατί το ταξίδι προς την οικονομική επιτυχία είναι μεγάλο και μακρύ.

Αν και σένα σε προβλημάτιζει και θέλεις να βρεις λύση για το πώς θα δημιουργήσεις εισόδημα ή με ποιον τρόπο να βάλους τους οικονομικούς σου στόχους , το πρώτο βήμα το ξεκίνησες ήδη και εσύ, διαβάζοντας αυτό το post.

Και για το πιο μακρινό και ευχάριστο ταξίδι, σημασία έχει πάντα το πρώτο βήμα!

“Κάνε κάτι σήμερα που ο εαυτός σου θα σε ευχαριστήσει μελλοντικά”

Με την ευχή να έχεις μια υπέροχη μέρα…να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο Δημιουργός της Πραγματικότητας σου!

Πιστή στην καθημερινή σου έμπνευση,

Σουσάνα Πατσούμη- Κάλφα

Προσοχή:
Aυτά που  λέω και μοιράζομαι μαζί σου, δεν είναι συμβουλές και tips για να γίνεις πλούσιος ή να πετύχεις οικονομικά γρήγορα.Όταν μιλάμε για οικονομική επιτυχία, οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική αυτονομία, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά ραβδάκια ή κοκαλάκια της νυχτερίδας που βοηθούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι (με θεμιτά μέσα).
Το να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις  για να αισθάνεσαι οικονομική ασφάλεια, παίρνει χρόνο, χρειάζεται ευστροφία,ευφυία, εξυπνάδα, απίστευτες ώρες έρευνας για τις νέες τάσεις της αγοράς και πώς μπορούν να εφαρμοσθούν στην δουλειά σου, καταγραφή των best practices και επιλογή αυτών που ταιριάζουν σε σένα και στον τρόπο σου.
Είναι μια διαδικασία που αν δεν μπει στην σωστή θέση και προτεραιότητα τότε μπορεί να μεταμορφωθεί σε  Σειρήνα και να παραπλανήσει τον καθένα από εμάς, σε ένα αέναο κυνήγι Αερόλιθου
Ψυχραιμία λοιπόν.
Όλα θέλουν τον χρόνο τους

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο