Καλημέρα Καλημέρα!

Λοιπόν, αν και εσύ αναζητάς την οικονομική επιτυχία και την οικονομική σταθερότητα, σήκωσε το χέρι! 🙂

Αχμμ από ότι βλέπω, είμαστε πολλοί.

Για αυτό λοιπόν, θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας λίγο πιο ρεαλιστικά από ότι είθισται, γράφοντας κάποιες σκέψεις και συμβουλές μου πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η οικονομική σταθερότητα και η οικονομική επιτυχία είναι από τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων και δη των νέων.  Αυτό που διαπιστώνω ακόμα και τώρα το ένατο χρόνο της οικονομικής ύφεσης είναι ότι εστιάζουμε κυρίως στο αποτέλεσμα που θέλουμε να απολαύσουμε χωρίς να συζητάμε ή αναζητάμε αφενός τους λόγους που μας έφερε έως εδώ ( ώστε να διδαχθούμε από τα λάθη  μας) και αφετέρου να βρούμε την βάση που θα φέρει αυτήν την οικονομική σταθερότητα και οικονομική επιτυχία.

Κάτι ακόμα που παρατηρώ είναι ότι  η κατάσταση της οικονομική κρίσης, έβαλε πολλούς ανθρώπους στο mindset της ανέχειας και της φτώχειας ( και αυτή η νοοτροπία που κάνει τους ανθρώπους να λειτουργούν “σαν να έχουν κοπεί τα φτερά τους”).

Θεωρώ πολύ σημαντικό για να γίνει ένα υγιές οικονομικό ξεκίνημα είναι ο κόσμος να εκπαιδευτεί και για να αρχίσει να μπαίνει στο  mindset της δράσης και της επίτευξης των οικονομικών και όχι μόνο, στόχων τους.

Μερικοί βλέπουν την κρίση σαν καταστροφή – και μπορεί να είναι- αλλά το σίγουρο είναι οι αυριανοί οικονομικά επιτυχημένοι βλέπουν ότι η κρίση είναι ευκαιρία.

Αν και μπορεί να μην το πολυπιστεύεις,

η οικονομική επιτυχία και η επίτευξη οικονομικών στόχων θέλει λογική, στρατηγική και παιδεία.

Κάτι που σαν λαός δεν τα έχουμε διδαχθεί. Και όταν δεν διδάσκεται κάτι κάποιος, τότε τις περισσότερες φορές πελαγοδρομεί.

Για να γίνει κάποιος επιτυχημένος οικονομικά, είναι απαραίτητο να αναπτύξει καλές οικονομικές συμπεριφορές. Μέρος της δουλειάς μου είναι να βοηθώ τους πελάτες μου να επιλέγουν για αυτούς, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους, σοφές οικονομικές στρατηγικές.Υπάρχει τρόπος και μέθοδος για να προβούμε σε αυτόν τον σχεδιασμό και έπειτα στην υλοποίηση της όποιας στρατηγικής αποφασίσουμε.

Πάντα με  εξέπλητε και συνεχίζει να με  εκπλήσσει, πώς είναι δυνατόν, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς να λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο χωρίς στοιχειώδη προϋπολογισμό ή στοιχειώδες οικονομικό πλάνο και να προχωρούν κουτουρού, χωρίς να έχουν γνώση και επίγνωση για τα βασικά βήματα που τους βοηθά να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν ώστε να έχουν και οικονομική επιτυχία.

Ερωτήσεις του τύπου:

 • πως θα εξαλείψω τα χρέη μου
 • πως να αυξήσω την αποταμίευση μου
 • πως να αισθανθώ οικονομικά ασφαλής
 • πως θα αυξήσω την κερδοφορία μου
 • πως θα είμαι οικονομικά επιτυχημένος κτλ κτλ

είναι από αυτές που ακούω συχνά, πολύ συχνά.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Τι είναι πραγματικά οικονομική επιτυχία;

Κάνε μου την χάρη και απάντησε στην ερώτηση: Τι είναι για σένα οικονομική επιτυχία;

Πότε θα είσαι οικονομικά επιτυχημένος-η;

 • Είναι να κάνεις μια άνετη και αξιοπρεπή ζωή;
 • Είναι να έχεις ένα καλό αυτοκίνητο;
 • Είναι να κάνεις ταξίδια πολλά;
 • Είναι να αφιερώσεις την ζωή σου για έναν υπέρτατο σκοπό;
 • Είναι να έχεις αρκετά χρήματα να σπουδάσεις τα παιδιά σου και να τα παντρέψεις;
 • Είναι να κάνεις διακοπές πάνω από 20 μέρες τον χρόνο;
 • Είναι να έχεις διαμάντια και ακριβά ρολόγια;
 • Είναι να έχεις πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους δίπλα σου;
 • Είναι να έχεις φροντίσει να έχεις μια καλή αποταμίευση και να έχεις μια άνετη ζωή μόλις συνταξιοδοτηθείς;
 • Είναι να έχεις μια καλή περίθαλψη και ασφάλεια υγείας;
 • Είναι να μπορείς να σπουδάζεις και να αναβαθμίζεις την γνώση σου;
 • Είναι να σφύζεις από υγεία και να κάνεις ριψοκίνδυνα σπόρ;

Ποιος είναι ο δικός σου ορισμός της οικονομικής επιτυχίας;

Το πως ο καθένας ορίζει και προσδιορίζει την οικονομική επιτυχία είναι κάτι προσωπικό και υποκειμενικό. Όμως από εκεί ξεκινάς.. και όχι από το τέλος.

Σημαντικό λοιπόν για οποιοδήποτε άλλο σου βήμα είναι να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει να αισθανθείς οικονομικά ασφαλής και οικονομικά επιτυχημένος.

Αν θέλεις να ωφεληθείς από αυτό που διαβάζεις, πάρε μολύβι και χαρτί και απάντησε στην ερώτηση. Έπονται και κάποια tips τις επόμενες μέρες που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα λιγάκι καλύτερα!

 Με την ευχή να έχεις μια υπέροχη μέρα…να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο Δημιουργός της Πραγματικότητας σου!

Πιστή στην καθημερινή σου έμπνευση,

Σουσάνα Πατσούμη- Κάλφα

https://www.atlasconsulting.gr/smart-money-coaching-program/

Προσοχή: αυτά που θα πω, δεν είναι συμβουλές και tips για να γίνεις πλούσιος ή να πετύχεις οικονομικά γρήγορα.Όταν μιλάμε για οικονομική επιτυχία, οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική αυτονομία, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά ραβδάκια ή κοκαλάκια της νυχτερίδας που βοηθούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι (με θεμιτά μέσα).Το να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις  για να αισθάνεσαι ασφάλεια σχετικά με τα οικονομικά σου, παίρνει χρόνο, χρειάζεται ευστροφία, εξυπνάδα, απίστευτες ώρες έρευνας για τις νέες τάσεις της αγοράς και πώς μπορούν να εφαρμοσθούν στην δουλειά σου, καταγραφή των best practices και επιλογή αυτών που ταιριάζουν σε σένα και στον τρόπο σου. Είναι μια διαδικασία που αν δεν μπει στην σωστή θέση και προτεραιότητα τότε μπορεί να μεταμορφωθεί σε  Σειρήνα και να παραπλανήσει τον καθένα από εμάς, σε ένα αέναο κυνήγι Αερόλιθου
Ψυχραιμία λοιπόν.
‘Όλα θέλουν τον χρόνο τους
Μετάβαση στο περιεχόμενο