info@atlasconsulting.gr

Ας μιλήσουμε τώρα για την σημασία που έχει η δικτύωση για τους νέους επιχειρηματίες. Φαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί την μόνη ασφαλή διέξοδο απασχόλησης που υπάρχει αυτήν την περίοδο. Όμως το να φτιάξεις μια νέα επιχείρηση είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα και που το Νο1 μέλημα σου θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του εγχειρήματος σου και το Νο2 μέλημα σου,  η επιλογή των ανθρώπων που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Η παραδοσιακή τακτική του door to door πωλήσεων έχει μακράν δώσει την σκυτάλη στις πωλήσεις μέσα από την αξιοποίηση του δικτύου σου.

Ποιο είναι το δικό σου δίκτυο?

Από ποιους αποτελείται?

Συνεργάτες, συνάδελφοι, πελάτες, προμηθευτές, φίλοι και γνωστοί, τραπεζίτες, ειδικοί- όποιοι και αν είναι, αξιοποίησε τους στην αναζήτηση σου να φτιάξεις την δική σου επιχείρηση και να την κάνεις να πετύχει. Αν το κάνεις, τότε θα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αναπτύξεις το νέο σου εγχείρημα.

Παρακάτω είναι μερικές σκέψεις πάνω στον τρόπο για να οργανώσεις αποτελεσματικά την δικτύωση σου:

Διάλεξε τα σημεία που θα βρεθείς & προετοιμάσου για τις ευκαιρίες που θα σου δωθούν. Ο επιχειρηματικός κόσμος σφύζει από εκδηλώσεις που έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό, επιμορφωτικό αλλά και ψυχαγωγικό. Εκεί που θα έχεις την ευκαιρία να δικτυωθείς με ανθρώπους-κλειδιά. Επειδή ακριβώς γίνονται πολλές εκδηλώσεις με αυτόν τον χαρακτήρα και προκειμένου να μην χαρακτηριστείς ως «μαϊντανός», καλό θα ήταν να αξιολογήσεις ποιες είναι εκείνες οι εκδηλώσεις που θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμες να βρεθείς. Η ωφελιμότητα εξαρτάται από τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε αυτές, αν είναι το κοινό που ψάχνεις και τους ενδιαφέρει το εγχείρημα σου, είτε είναι πιθανοί πελάτες, προμηθευτές, επενδυτές, άνθρωποι που μπορεί να επανδρώσεις την ομάδα σου. Όπως και να έχει, όποιος και αν είναι ο στόχος σου , προετοιμάσου κατάλληλα για το μήνυμα που θέλεις να περάσεις ( δες το β’ μέρος του άρθρου http://www.atlasconsulting.gr/networking-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83-2/) . Χρειάζεται να προσέξεις ποιον θα προσεγγίσεις, πώς θα παρουσιαστείς και να έχεις προσδιορίσει – αν είναι δυνατόν- τι προσφέρεις και τι ζητάς.  Να μιλάς καθαρά με αυτοπεποίθηση και να εκτιμάς τον χρόνο του συνομιλητή σου. Μην περιμένεις να κάνει κάποιος άλλος το βήμα να σε προσεγγίσει. Κάνε εσύ το πρώτο βήμα, σπάζοντας τον πάγο και κάνοντας θετική εντύπωση με την ευγένεια σου..

Κράτα τις επαγγελματικές σου κάρτες ανά χείρας. Έχω πάει κάποιες φορές σε εκδηλώσεις και γνώρισα ανθρώπους που  μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση αλλά όταν τους ζήτησα την επαγγελματική τους κάρτα, απλά δεν είχαν να μου δώσουν. Μην κάνεις αυτό το λάθος. Να έχεις μαζί σου όσες περισσότερες κάρτες μπορείς και φρόντισε να  μην τις έχεις κρυμμένες στις τσέπες σου. Τις κάρτες σου ανά χείρας λοιπόν.

Συνδέσου με τους ανθρώπους που γνώρισες σε αυτές τις εκδηλώσεις. Το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν φτιαχτεί για να συνδέουν τους ανθρώπους και είναι εξαιρετικά εργαλεία διάδρασης και αλληλεπίδρασης. Μην χάνεις λοιπόν την ευκαιρία και διασυνδέσου θετικά, δυναμικά, δημιουργικά. 

Βρες ένα τρόπο να είσαι χρήσιμος και να προσφέρεις αξία στον συνομιλητή σου. Τι σε διαφοροποιεί? Τι σε κάνει να ξεχωρίζεις? Ε, αυτό να δείχνεις με όμορφο τρόπο. Μερικές φορές αυτό που κάνει την διαφορά είναι η λεπτομέρεια. Όχι μόνο η λεπτομέρεια ή η καινοτομία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρεις αλλά ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης, η ανθρωπιά σου ή η ευγένεια σου. Ο,τι και αν είναι, πρόσφερε μια ιδιαίτερη αξία ώστε η συνάντηση μαζί σου να μείνει αξιομνημόνευτη.

Κάνε μια έρευνα για τον τρόπο που αρέσκονται οι συνομιλητές σας να επικοινωνούν. Τηλεφωνικώς? Μέσα από κοινωνικά δίκτυα? Μέσω email? Ρώτησε τους ευθέως αντί να πειραματιστείς.

Τέλος, μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Η τύχη ευνοεί τους καλά προετοιμασμένους.

 

 Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (MSc AFM, Dip.AIA, Bsc AFM)

Business & Career  Strategist, Author ,Certified Tax Consultant