Είδαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου “Networking: ισχυρό όπλο για την επίτευξη των στόχων σου”: ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός networker΄αλλά και μερικά στοιχεία για τον τρόπο που κάνουμε αποτελεσματικό networking. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα δούμε πώς πρέπει  να παρουσιάζεις δυναμικά, θετικά και αποτελεσματικά τον εαυτό σου όταν συναντάς ανθρώπους του δικτύου σου – ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν αλλά και ανθρώπους που τους ενδιαφέρεις.

Πως όμως γίνεται αυτό?

Γίνεται με αυτό που λέμε:

Elevator pitch ή αλλιώς το μήνυμα σου σε 30 δευτερόλεπτα!!

Τι είναι όμως  το elevator pitch?

To elevator pitch είναι το «πωλησιακό» σου μήνυμα. Είναι μια σύντομη περιγραφή του ποιος είσαι, τι κάνεις και τι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζει..

 

–  είτε θέλεις να διεκδικήσεις μια νέα θέση εργασίας,

–  είτε θέλεις να προσεγγίσεις κάποιον πελάτη

– είτε θέλεις να ζητήσεις χρήματα από κάποιον επενδυτή,

– είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο,

είναι απαραίτητο να βρεις τα πιο «ελκυστικά» λόγια που χαρακτηρίζουν εσένα και την επιχείρήση σου ή την εταιρία που εργάζεσαι.

Σκέψου το εξής: αν έμπαινες μέσα σε ένα ασανσέρ και έβλεπες εκεί  έναν άνθρωπο που ήξερες ότι θα μπορούσες να κερδίσεις κάτι από αυτόν όπως πχ μια θέση εργασίας ή ένα νέο πρότζεκτ ή μια χρηματοδότηση, και έχεις μόνο 1 λεπτό το πολύ για να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον, ποια λόγια θα επέλεγες ώστε να είσαι αξιομνημόνευτος για αυτόν?

Όλοι έχουμε ερωτηθεί σε διάφορες στιγμές στην ζωή μας τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε. Έχοντας προετοιμάσει ένα σύντομο αλλά juicy «πωλησιακό μήνυμα» για τον εαυτό μας, μας βγάζει από την δύσκολη θέση να σκεφτόμαστε εκείνη την στιγμή τι να πρωτοπούμε. Επιπλέον μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αισθητή και αξιομνημόνευτη την παρουσία μας. Ποτέ δεν ξέρουμε πού μπορεί να καταλήξει μια απλή γνωριμία, λίγων λεπτών, τι συμφωνίες ή στρατηγικές συνεργασίες μπορεί να προκληθούν από μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση μας, σε κάποιο τυχαίο μέρος, μια οποιαδήποτε και αυτό το λέω από εμπειρία.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι μια πολύ καλή άσκηση για όλους μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας αξιομνημόνευτο elevator pitch.

Πως πρέπει να είναι ένα αξιομνημόνευτο elevator pitch:

Ακριβής

Δυναμικό

Ξεκάθαρο

Θετικό

Ελκυστικό

Στοχευμένο

Προσανατολισμένο τον στόχο σου

Ακατανίκητο

Παρακάτω σου δίνω μερικά χρήσιμα tips για τον τρόπο που θα δημιουργήσεις με απλά βήματα το δικό σου αξιομνημόνευτο elevator pitch:

1. Σκέψου τι είναι αυτό το ΤΟΣΟ  μοναδικό σε αυτό που κάνεις

Η όλη ιδέα είναι να ιντριγκάρεις τον άλλο να θέλει να σε ξαναδεί αλλά και να κάνει δουλειά μαζί σου. Είναι αναγκαίο να κάνεις εντύπωση, να τραβήξεις την προσοχή του. Παράλληλα, ο τρόπος που συστήνεις τον εαυτό σου και αυτό που κάνεις, πρέπει να λειτουργήσει σαν το εργαλείο που θα σπάσει τον πάγο ανάμεσα σε σένα και τον άνθρωπο απέναντι σου. Δες την διαφορά στις δυο δηλώσεις παρακάτω:

«Είμαι η Αλίκη Παπαδοπούλου  και έχω ένα ανθοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»

«Είμαι η Αλίκη Παπαδοπούλου και είμαι ανθοπώλης με ειδικότητα στα τροπικά λουλούδια της Νοτίου Αφρικής που έχουν την ιδιότητα να ανθίζουν και να κρατούν τα άνθη του όλον τον χειμώνα»

2. Κάνε το μήνυμα σου συναρπαστικό

Αυτό που θέλεις, είναι  να μεταφέρεις στον συνομιλητή σου αυτό που πραγματικά σε συνεπαίρνει  πάνω σε αυτό που κάνεις αλλά και που θα έχει όφελος για αυτόν. Τι είναι αυτό που σου δίνει ώθηση και κίνητρο να ξυπνάς κάθε πρωί και κάνεις αυτό που κάνεις? Ενσωμάτωσε το, στο μήνυμα σου.

3. Κάνε το μήνυμα σου απλό

Ένα καλό συναρπαστικό και περιεκτικό μήνυμα δεν περιέχει τα πάντα και για όλους. Αντίθετα, πρέπει να αποκαλύπτει με έξυπνο, σύντομο αλλά απλό τρόπο, με λίγα λόγια, ένα ξεκάθαρο και ευκολονόητο μήνυμα για σένα. Κάνε δοκιμές και κράτα το μήνυμα σου κάτω από 30 δευτερόλεπτα.

4. Γράψτο σε χαρτί

Δες το σαν ένα παιχνίδι. Γράψε τι κάνεις. Γράψ’το σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Προσπάθησε να γράψεις τουλάχιστον 10-20 τρόπους. Μην επεξεργάζεσαι στην αρχή το περιεχόμενο.  Απλά γράψε. Μετά δες, τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και έχει τα χαρακτηριστικά που σου είπα πιο πάνω?

5. Δοκίμασε το- Κάνε πρόβες – Ζήτα βοήθεια

Μπορεί να φαίνεται λιγάκι αστείο ή να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, να κάνεις πρόβες. Όσο όμως θα εξασκείσαι, θα δεις ότι θα γίνεται πιο εύκολο και θα αισθάνεσαι άνετα να συστήνεις και να παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Ζήτα από τον μέντορα σου, τους  συνεργάτες σου ή τους φίλους σου να ακούσουν το μήνυμα σου και να σου πουν την γνώμη τους. Πάρε feedback για το πώς τους ακούγεται το μήνυμα σου. Επέλεξε αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει.

 

Δεν τελείωσες εδώ.. Βελτίωνε συνέχεια  τον εαυτό σου στην παρουσίαση σου. Επαναπροσδιόρισε το μήνυμα σου όταν χρειάζεται ή όταν έχεις έμπνευση για κάτι καλύτερο και με μεγαλύτερη επιρροή.

 

Μην ξεχνάς!!!

 μέσα στον χρόνο όλα αλλάζουν :

                                                                                   εσύ, η δουλειά σου, οι στόχοι σου

και οι ανάγκες των πελατών σου.

 

Συνεχίζεται…

 

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (MSc AFM, Dip.AIA, Bsc AFM)

Business & Career  Strategist, Author ,Certified Tax Consultant

Μετάβαση στο περιεχόμενο