Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο πολύ, συζητώ με πελάτες και φίλους μου, ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των πιεστικών καταστάσεων που δημιουργούνται στην καθημερινότητα τους. Ο σύγχρονος επιχειρηματίας, επαγγελματίας και εργαζόμενος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις καθημερινά. Τις περισσότερες φορές αυτές οι προκλήσεις, αφαιρούν την χαρά, την ηρεμία τους και τους παρασύρουν σε καταστάσεις ήπιας ανοργανωσιάς μέχρι και σε κρίσεις πανικού, αϋπνίες, την αίσθηση ότι όλα τους πάνε στραβά. Η οικονομική κρίση, η έλλειψη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, οι αλλαγές, η ανάγκη να κάνουn συνεχώς ” juggling” επιχειρηματικά και επαγγελματικά ώστε να καταφέρουν να επιβιώνουν και να μείνουν στην αγορά , είναι μερικές από τις αιτίες που τους /μας στρεσάρουν.
Με ποιον τρόπο όμως θα αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις αυτές χωρίς να έρχεται το τέλος του κόσμου;
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά και αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις νικηφόρα είναι το “να μάθουν να κάνουν juggling”. Έχεις παρατηρήσει τους ζογκλέρ, με τι μαεστρία και αρμονία κάνουν τις κινήσεις τους; Αυτή η μαεστρία και αρμονία είναι αποτέλεσμα σκληρής και οργανωμένης εργασίας και ενός αρμονικού τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης των κρίσεων.
Παρακάτω σου περιγράφω έναν τρόπο σκέψεις, που με επτά κινήσεις, σε βοηθά με δομημένο τρόπο να ξεπερνάς τις κρίσεις, να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές προκλήσεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες.
Κίνηση Πρώτη: Ποιο είναι το ακριβώς το πρόβλημα;
Προσδιόρισε τι πρόβλημα είναι αυτό που έχεις. Προσπάθησε να είσαι ακριβής με αυτό που σε ενοχλεί και σε απασχολεί. Προσδιόρισε το, όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται και με το δυνατό λιγότερα λόγια. Καλό θα είναι να αναρωτηθείς με ηρεμία αν είναι αυτό που σε απασχολεί είναι όντως υπαρκτό πρόβλημα. Αν όντως είναι ένα πρόβλημα τότε προσπάθησε να επικεντρωθείς κάθε φορά στην επίλυση ενός και μόνο προβλήματος. Ο ελέφαντας τρώγεται μπουκιά μπουκιά.
Κίνηση Δεύτερη. Ποιες είναι οι διαθέσιμες λύσεις;
Σε συμβουλεύω σε αυτήν την φάση, να είσαι επικεντρωμένος στην λύση και όχι στο πρόβλημα ( solution oriented). Κατέγραφε όσες περισσότερες λύσεις μπορεί. Πες ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό σου: τι θα συμβούλευες σε έναν τρίτο να κάνει, αν ήταν στην θέση σου. Ζήτα την συνδρομή ανθρώπων που εμπιστεύεσαι και κάντε μαζί brainstorming για πιθανές λύσεις. Επίσης ζήτησε βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο ή coach για να σε βοηθήσει να βρεις λύση.
Κίνηση Τρίτη. Ποια είναι τα Δυνατά και ποια Αδύνατα σημεία της κάθε πιθανής λύσης:
Για κάθε πιθανή λύση που βρήκες πριν, κατέγραψτε τα υπέρ και τα κατά που θα προέκυψαν από την πιθανή εφαρμογή αυτής της λύσης. Στόχος είναι η ανεύρεση εκείνης της λύσης με τα περισσότερα ή σημαντικότερα υπέρ και τα λιγότερα ή πιο
ανώδυνα κατά.
Κίνηση Τέταρτη : Γιατί; Πως; Τι; Πότε; Ποιος; Πόσο;
Εφόσον βρεις μια λύση που σου ταιριάζει τότε απάντησε τις παρακάτω ερωτήσεις και και σχεδίασε τα επόμενα σου βήματα:
Γιατί αυτή η λύση είναι η πιο ιδανική;
Πως θα προχωρήσω σε αυτήν την λύση;
Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω;
Πότε πρέπει να το κάνω;
Ποιος άλλος πρέπει να αναμειχθεί;
Πόσο θα κοστίσει;
Κίνηση Πέμπτη. Ποια βήματα ακριβώς θα ακολουθήσω και με ποιον τρόπο θα ενεργήσω;
Εφόσον ανάλυσες επακριβώς την λύση, τότε το επόμενο βήμα είναι να δράσεις σύμφωνα με το σχέδιο σου.
Κίνηση Έκτη. Είχαν αποτέλεσμα οι ενέργειες μου;
Ναι, είχαν οι ενέργειες σου αποτέλεσμα. Τελικά επιλύθηκε το πρόβλημα σου, τότε εύγε.
Όχι, πήγε κάτι στραβά και δεν πέτυχες αυτά που περίμενες, τότε δες ποιο κενό υπήρχε στο σχέδιο δράσης ή στην σκέψη σου και ξαναπροσπάθησε.
Κίνηση 7Α – Ναι, είχαν αποτέλεσμα οι ενέργειες μου
Μάθε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κάθε σου επιτυχία. Πρόσφερε στον εαυτό σου κάτι που πραγματικά σε συγκινεί, σε ευχαριστεί ως ένα δείγμα ευγνωμοσύνης.
Κίνηση 7Β -Όχι, δεν είχαν αποτέλεσμα οι ενέργειες μου
Δεν πειράζει! Μην απογοητεύεσαι αν δεν τα υπολόγισες όλα σωστά. Πάραυτα, προσπάθησε να δεις τι δεν πήγε καλά και τι ήταν αυτό που δεν υπολόγισες . ‘Όπως και να έχει, το ότι δεν πέτυχες άμεσα τον ποθούμενο, δεν σημαίνει ότι απέτυχες. ΌΛΑ στην ζωή μας οφείλουμε να τα βλέπουμε ως εμπειρικές δυνάμεις. Η εμπειρία σου αυτή μπορεί να είναι πολύτιμη σε κάτι, αργότερα. Μάθε να προχωράς, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία από την αρχή ή από εκεί που πιστεύεις ότι υπήρξε το κενό.
Να θυμάσαι ότι η οικονομική επιτυχία, η επιχειρηματική επιτυχία, η επαγγελματική επιτυχία είναι όλα μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που οφείλεις να ακολουθήσεις και για να πετύχεις, είναι απαραίτητο να έχεις έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης αλλά και την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να φτάσεις στο ποθούμενο.
Stay Positive