To θέμα του self branding, απασχολεί πολλούς. Γιαυτό με αυτό το άρθρο θέλω να ξεκαθαρίσω λιγάκι τα πράγματα. Βλέπω συχνά ανθρώπους, επαγγελματίες ή επιχειρηματίες που συγχέουν την επαγγελματική τους ταυτότητα με το brand της επιχείρησης τους.

 Και αυτό είναι ΜΕΓΑ λάθος!  Και θα σου εξηγήσω γιατί. Φαντάζομαι ότι οδηγάς αυτοκίνητο έτσι;  

 Η επιχείρηση είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο θα κινηθεί με κάποιες προϋποθέσεις όπως αν έχει βενζίνη, αν είναι εντάξει μηχανικά, κτλ- είτε το οδηγείς εσύ είτε κάποιος άλλος. Μπορεί να είσαι εσύ αυτός που έχεις πληρώσει για να το πάρεις, μπορεί εσύ να το φροντίζεις ώστε να έχει πάντα βενζίνη ή να έχει κάνει το σέρβις στην ώρα του, όμως δεν είσαι αυτός που κινεί τις ρόδες του κάθε φορά. Με άλλα λόγια, δεν είσαι εσύ η επιχείρηση σου.

 Αν συγχέεις την επαγγελματική σου ταυτότητα με την ταυτότητα της επιχείρησης σου, υπάρχουν 2 μεγάλοι κίνδυνοι:

 1.      ο κίνδυνος να είσαι η μοναδική γεννήτρια παραγωγής ανάπτυξης της επιχείρησης σου

2.      ο κίνδυνος τα δικά σου «ελαττώματα» να  γίνουν «ελαττώματα» στην επιχείρηση σου

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να προσθέσεις και άλλα προβλήματα περισσότερο από αυτά που έχει δημιουργήσει σε όλους μας, η παγκόσμια οικονομική κρίση.

 Υπάρχει ένα σαφές πλάνο 3 βημάτων για να το αποφύγεις την ταύτιση του εαυτού σου με την επιχείρηση σου:

1. Προσπάθησε να «λειαίνεις» την συναισθηματική σύμπτωση με την επιχείρηση σου.

Σου εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο γιατί δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική σου ζωή και στην καριέρα σου. Η επιχείρηση σου δεν θα ακμάσει αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να ταυτίζει την αυτοαξία και αναγνώριση του από την επιτυχία ή όχι της επιχείρησης σου. Μπορεί να νοιώθεις ότι είσαι ο “μπαμπάς ή η μαμά”, ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης της επιχείρησης σου αλλά αν είσαι μαμά ή μπαμπάς, γνωρίζεις καλά, ότι αυτός είναι μόνο ένας ρόλος από τους πολλούς που επιτελείς. Οι μπράντες που στηρίζονται στην φήμη των ιδιοκτητών τους είναι ευάλωτες.

Αν θέλεις να έχεις μια επιχείρηση επιτυχημένη, πρέπει να μάθεις να καταλαβαίνεις πότε σταματάς εσύ και πότε ξεκινά η επιχείρηση σου. Δηλαδή να μάθεις τα όρια σου και να μην τα συγχέεις με τα όρια της επιχείρησης σου.

2. Βάλε και άλλους στην εξίσωση που λέγεται επιτυχία.

Αυτό που πετυχαίνει η επιχείρηση σου είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Έχω ξαναπεί πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει θετικό περιβάλλον για το ανθρώπινο προσωπικό και πόσο αυτό επηρεάζει την απόδοση της επιχείρησης σου.

Αν θέλεις η επιχείρηση σου να εξελιχθεί, αν θέλεις να βγει έξω από τα στενά περιθώρια μιας τοπικής αγοράς, οφείλεις να δημιουργήσεις μια κουλτούρα που θα φιλοξενήσει πολλούς ανθρώπους και θα εκτιμήσει τον «θησαυρό»  γνώσεων, εμπειριών, τεχνογνωσίας  που κουβαλούν .

3. Γλύτωσε προσωπικό χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα σου να αναδειχθεί.

Με λίγα λόγια, πάψε να είσαι ο «μαϊντανός». Συγγνώμη για την σκληρή γλώσσα. Κάποιοι άνθρωποι θέλοντας να είναι ηγέτες, τείνουν να επισκιάζουν την προσπάθεια των ανθρώπων τους και να την παρουσιάζουν σαν δική τους. Αυτό δείχνει ανασφάλεια και σίγουρα δεν βοηθά έναν οργανισμό να αναπτυχθεί.

Η ανάπτυξη έρχεται όταν η καλή συνεργασία παρουσιάζει, προϊόντα και υπηρεσίες που εναρμονίζονται με το όραμα, τις αξίες και τα θέλω της επιχείρησης αλλά και ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές ανάγκες του κοινού-στόχου.

Το να στηρίζεις το επιχειρηματικό σου μοντέλο, στην προσωπική σου ιστορία, στο πόσο ωραία προσωπική μπράντα έχεις, είναι σαν να παίρνεις φόρα και να ρίχνεις ένα αυτοκίνητο στο γκρεμό ή σαν να κάνεις Parachuting.

Βάλε σαν στόχο σου να είσαι ο αξιόπιστος οδηγός του οχήματος που λέγεται επιχείρηση.

Όχι να είσαι εσύ ο ίδιος, το όχημα-πίστεψε με μπορεί να είναι μοιραίο.

 

Εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω την έννοια της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, γράφω κάθε μέρα, μικρά tips με τεχνικές και μεθόδους, προκείμενου να αντιστρέψεις όποια περιοριστική πεποίθηση, ώστε να στρέφεις τις δυνάμεις στην επιτυχία των στόχων σου.

Δες εδώ, μια αποτελεσματική μέθοδο για να παίρνεις αποφάσεις.

Επίσης, μάθε για το μυστικό της επιτυχίας, που σίγουρα θα “ξεκλειδώσει” την πόρτα της επίτευξης των στόχων σου!

Καλή μας μέρα!

Stay Positive!

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα

KEEP CALM

 

ΥΣ. Θέλεις να πετυχαίνεις τους  προσωπικούς / επαγγελματικούς / επιχειρηματικούς στόχους σου;

Θα σε ωφελήσει να γνωρίσεις τα προγράμματα του AtlasHub!!!!