info@atlasconsulting.gr

Τα ΦΕΚ 3402 / 2013 και ΦΕΚ 3402 / 2013 που δημοσιεύθηκαν στις 31-12-2013 , εισάγουν ένα νέο , για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο , αδειοδότησης των καταστημάτων στα οποία αναφέρονται . Τα καταστήματα αυτών των κατηγοριών πρώτα παίρνουν άδεια και μετά ελέγχονται . Θεωρώ αυτόν το νόμο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση , αρκεί να γίνονται συνεχείς έλεγχοι , κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύσει .

Οπότε πατήστε στο συνέχεια για να δούμε πως γίνεται η Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος ( όπως θα λέγεται από δω και πέρα η άδεια λειτουργίας αυτών των καταστημάτων ) .

Αυτή η ρύθμιση αφορά τα καταστήματα της Κατηγορίας ΙΙΙ ( Καταστήματα Λιανικης Χονδρικης Διάθεσης Τροφιμων και Ποτων ) της Υγειονομικής Διάταξης ( ΦΕΚ 2718Β /2012 ) όπως : Οπωροπωλείο , Κρεοπωλείο , Παντοπωλείο , Πρατήριο Κατεψυγμένων προϊόντων , Καφεκοπτείο , Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής , Πρατήριο άρτου , Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων , Κάβα εμφιαλωμένων ποτών , Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κλπ σε εμπορικά καταστήματα .

Επίσης , αφορά κομμωτήρια , κουρεία , καταστήματα περιποιήσης χεριών – ποδιών και εργαστήρια δερματοστιξίας ( tattoo ) , καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη .

Η διαδικασία χωρίζεται πάλι σε δύο στάδια , αυτό της προέγκρισης και σε αυτό που κατατίθεται φάκελος για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος , μόνο που στο δεύτερο στάδιο ο φάκελος αποτελείται από υπεύθυνες δηλώσεις , δεν χρειάζεται αυτοψία από το υγειονομικό και η γνωστοποιήση ( άδεια ) χορηγείται με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις . Τονίζω ξανά ότι έλεγχος θα υπάρχει , αλλά θα γίνεται μετά την λήψη της άδειας .

Προέγκριση

Για την προέγκριση χρειαζόμαστε τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

  • Αιτηση

Στην αίτηση αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η θεσή και το είδος του καταστήματος .

  • Εξουσιοδότηση

Σε περίπτωση που δεν καταθέτει τον φάκελο ο ενδιαφερόμενος . Η εξουσιοδοτηση θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής .

  • Διάγραμμα Κάλυψης

Το διάγραμμα κάλυψης είναι μία αποτύπωση της περιοχής γύρω από το κατάστημα , σε ακτίνα 50 m . Πρέπει να είναι σφραγισμένη απο ιδιωτή μηχανικό να σημειώνεται η ακριβής θέση της εγκατάστασης και να αναγράφεται το κείμενο για τα 50 m απόστασης από ναούς, σχολεία κτλ.

  • Συναίνεση Οικοδομής

Υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή ( ή του ιδιοκτήτη του καταστήματος αν δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν αρνείται να υπογράψει ) ότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει την χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος .

Αν δεν υπάρχει κανονισμός ο διαχειριστής ( ή ο ιδιοκτήτης ) κάνει υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο διαμερισμάτων, δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.

Προσοχή ! Αν διαπιστωθεί ότι η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής ανακαλείται η προέγκριση και η γνωστοποίηση ( άδεια ) λειτουργίας του καταστήματος .

Επίσης , αρκετοί Δήμοι ζητάν βεβαίωση χρήσεων γης , ενώ χρειάζεται και η έγκριση του αρμόδιου φορέα αν το ακίνητο είναι διατηρητέο ή σε ιστορικό τόπο .

Ο αρμόδιος δήμος είναι υποχρεωμένος μέσα σε 15 μέρες από την υποβολή της αίτησης να χορηγήσει την προέγκριση . Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα η προέγκριση χορηγείται σιωπηρά .

Θεωρητικά έχουμε περιθώριο τρεις μήνες από την προέγκριση ( συν δύο μήνες αν χρειαζόμαστε κάποια παράταση ) , για να καταθέσουμε στον Δήμο φάκελο με τα δικαιολογητικά για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων . Προφανώς δεν έχει νόημα να περιμένουμε τόσο πολυ . Έτσι , με το που βγει η προέγκριση καταθέτουμε :

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος

  • Αιτηση – Υπεύθυνη Δήλωση

Αίτηση του ενδιαφερόμενου όπου γνωστοποιεί την ίδρυση του καταστήματος του και πως συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Υγειονομικής Διάταξης .

  • Ταυτότητα

Επικυρωμένη φωτοτυπία της ταυτότητας του αιτούντα ή άλλου παρόμοιου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων ) .

Αν την αίτηση την υποβάλει εταιρία κατατίθεται το εταιρικό , υπεύθυνη δήλωση ορισμού και αποδοχής του υγειονομικά υπεύθυνου και του αγορανομικά υπεύθυνου .

  • Υπεύθυνη δήλωση εποπτεύοντος μηχανικού

Υπεύθυνη δήλωση από ιδιώτη μηχανικό ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης , του Κτιριοδομικού Κανονισμού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας .

  • Παράβολο

Σε αυτό το σημείο πληρώνουμε παράβολο ( ανάλογα με την περίπτωση καθορίζεται το ποσό ) για το δήμο .

  • Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Αν και δεν αναφέρεται ρητά είναι απαραίτητη η ύπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για την δραστηριότητα που θέλουμε την άδεια ή να υπάρχει εργαζόμενος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που δεν χρησιμοποιείται αλλού . Αυτό , αφορά τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ( κομμωτήρια , περιποίηση άκρων , tattoo ) .

Επίσης , να τονίσω για τα εργαστήρια δερματοστιξίας ( tattoo ) ότι απαγορεύεται να λειτουργούν στον ίδιο χώρο με άλλες επιχειρήσεις καλλωπισμού, υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος .

Αφού καταθέσουμε τα παραπάνω δικαιολογητικά ( και ο νόμος αναφέρει ότι “οικείος δήμος οφείλει να μη ζητά από τον ενδιαφερόμενο δικαιολογητικά πλέον των υπεύθυνων δηλώσεων και του παραβόλου . “ ) , ο Δήμος χορηγεί Βεβαίωση για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων , οπού αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η διεύθυνση και το είδος του καταστήματος . Αυτή η βεβαιώση επέχει την θέση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος .

Ταυτόχρονα ο Δήμος κοινοποιεί το έγγραφο της Γνωστοποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης ( πολεοδομία ) , Υγειονομική Υπηρεσία και Πυροσβεστική Υπηρεσία , για να ελέγξουν το αληθές των δηλώσεων που κατατέθηκαν . Άρα είναι πολύ σημαντικό τα καταστήματα να πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών , για την ασφάλεια των πελατών τους , για την καλή φήμη της επιχείρησης και ( αν δεν είναι αρκετά αυτά για να “πεισθεί” ο επιχειρηματίας ) γιατί αν προκύψει μη συμμόρφωση από τους ελέγχους οι ποινές είναι προσωρινό έως οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης .

Αυτή είναι η διαδικασία για την Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος .

Αν θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις μια βιώσιμη επιχείρηση, διάβασε αυτό το άρθρο 7 Βήματα για την δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης

Αν πιστεύεις ότι αυτό που διάβασες, σε ωφέλησε και  είναι ενδιαφέρον, μην το κρατήσεις μυστικό…

διέδωσε το!!! After all, it’s free ;)