“Ουφ! Πολύ στρες, ρε συ Σουσάνα. Αισθάνομαι ότι πολεμάω με δράκοντες. Παράπονα πελατών, μη προγραμματισμένα έξοδα, εξαιρετικά μεγάλος ανταγωνισμός κτλ κτλ. Η καθημερινότητα μου είναι πολύ πιεστική. Και αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο!” μου είπε,  πριν μερικές μέρες,  η Ελένη, που έχει μια μικρή επιχείρηση που ασχολείται με event management  στη καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση business coaching.
Είδα στα μάτια της την αγωνία αλλά και την κούραση της Χαμογέλασα και άρχισα να την ρωτώ και να της μιλώ. Της  θύμησα πού ήταν όταν ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο, τι πρόοδο έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα. Κουβεντιάσαμε πολύ πολύ ώρα και σιγά σιγά την είδα να ηρεμεί.  Ιδού με ποιον τρόπο την ηρέμησα 🙂 Ίσως σε βοηθήσει και σένα!

———————————————————————-

Παράπονα πελατών, μη προγραμματισμένα έξοδα, μη ικανοποιημένοι πελάτες, μη αποδοτικοί εργαζόμενοι, εξαιρετικά μεγάλος ανταγωνισμός, πολλές νέες τεχνολογίες που δεν μπορείς να παρακολουθήσεις, ασυνέπεια προμηθευτών, social media που δεν γνωρίζεις πώς λειτουργούν και γιατί πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις κτλ κτλ. Δεν τελειώνει εύκολα η λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις ως επιχειρηματίας και συχνά σε κάνουν να θέλεις να τα βροντήξεις όλα κάτω και να τα παρατήσεις.

Φυσικά αυτό δεν είναι αυτό που περίμενες να κάνεις όταν ονειρευόσουν την καριέρα σου και την επιχείρηση. Το όλο θέμα κυρίως εστιάζεται στο γεγονός ότι θέλεις να έχεις έλεγχο της ζωής σου, θέλεις να έχεις έναν καλό λόγο να ξυπνάς το πρωί και να πηγαίνεις στην δουλειά σου, που να σε παθιάζει, να σε κάνει να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο μέλλον αλλά και για να σε βοηθά να αφήνεις το θετικό σου σημάδι στον κόσμο. Δεν είναι τα χρήματα μόνο αυτό που έχει σημασία. Κυρίως είναι να έχεις την δυνατότητα να κάνεις αυτό που αγαπάς, αυτό που σε εξιτάρει, αυτό που οραματίστηκες.

Όμως τι είναι αυτό που συμβαίνει και δεν το καταφέρνεις;

Τα παραπάνω θέματα είναι κάποια από αυτά που αντιμετωπίζουν φίλοι και πελάτες μας και ζητάν βοήθεια από εμάς. Και αυτά συμβαίνουν σε κάθε βιομηχανία, σε κάθε χώρα, σε όποιο επίπεδο ανάπτυξης και αν βρίσκεται μια επιχείρηση. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά θέματα που μπλοκάρουν και ταλανίζουν τους ανθρώπους των επιχειρήσεων και τους κρατούν ξάγρυπνους και ανήσυχους μέρα και νύχτα, όχι γιατί δεν εργάζονται αρκετά, αλλά γιατί αυτό το “αρκετά” δεν είναι ποτέ αρκετό για να κάνουν την διαφορά, για να κάνουν την καθημερινότητα τους πιο ευχάριστη και πιο αποδοτική. Είναι γιατί όλα αυτά, σου φαίνονται “ανώτερα μαθηματικά” και ίσως για τους περισσότερους να είναι κιόλας.

Η οικονομική επιτυχία, η επιχειρηματική επιτυχία, η επαγγελματική επιτυχία είναι όλα μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που οφείλεις να ακολουθήσεις. Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και καθοδήγηση ώστε να φτάσεις στο ποθούμενο.

Χρειάζεσαι έναν χάρτη, μια μέθοδο, ένα πλάνο, έναν οδηγό που θα βοηθήσει να αναπτύξεις την επιχείρηση σου και να δεις καθαρά..

Πως θα σου φαινόταν αν αντί για έναν σκασμό πράγματα και χαμό, να μπορούσες να έχεις μια ξεκάθαρη ματιά για τα προβλήματα αυτά;

Πως θα σου φαινόταν αν είχες έναν άνθρωπο που θα σε βοηθούσε να δεις πώς θα μπορούσε να ήταν η επιχείρηση σου αν έκανες κάποιες ουσιαστικές αλλαγές;

Πως θα σου φαινόταν να είχες έναν χάρτη, ένα πλάνο, μια μέθοδο με συγκεκριμένα βήματα και στόχους ώστε να φύγεις από την στασιμότητα και να περπατήσεις προς την ανάπτυξη;

Δεν χρειάζεται όλα αυτά να τα κάνεις μόνος ή μόνη σου.

Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.

Θέλω τώρα λιγάκι να αφεθείς και να σκεφτείς πέρα από τα καθιερωμένα και τα τετριμμένα.

Θέλω να τολμήσεις να ονειρευτείς κάτι συναρπαστικά όμορφο: την επιχείρηση σου να λειτουργεί ρολόι.

Φαντάσου, λοιπόν, ότι  έρχεται η στιγμή, που έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, έρευνα και μελέτη και είσαι έτοιμος/η και  καλείς το προσωπικό της επιχείρησης σου για να μοιραστείς μαζί τους, το όραμα σου και το πλάνο σου για επόμενα 3 χρόνια. Αυτά που λες, δεν είναι ένας κενός λόγος αλλά ένας λόγος εμπνευσμένος, που λέει πώς θα είναι η επιχείρηση στα επόμενα χρόνια, με ποιον τρόπο επιλέγει να προσθέτει αξία προς τον κόσμο και τι αποτέλεσμα έχει αυτή η αλλαγή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας σου είναι μια περιρρέουσα αίσθηση ότι είναι αυτό που περίμεναν τόσα χρόνια… ότι δηλαδή μια θετική αλλαγή αρχίζει να διαφαίνεται και αυτό τους ικανοποιεί και τους κινητοποιεί πολύ.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να νοιώθουν ότι είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου,κάτι που ξεπερνά τα όρια του εαυτού τους.

Έτσι μετά, τους επόμενους μήνες, μοιράζεσαι μαζί τους, το νέο μήνυμα που θέλει να δώσει στον κόσμο η επιχείρηση σου και όλο το προσωπικό σου με ενθουσιασμό λέει ότι θα είναι τιμή τους να είναι μέρος αυτού του νέου οράματος. Έπειτα, μοιράζεσαι μαζί τους, το οργανόγραμμα της επιχείρησης και αναφέρεις τι κάνεις ποιος,  ποια είναι η περιοχή που ο καθένας είναι υπεύθυνος μαζί με μια αναλυτική περιγραφή με τα αποτελέσματα που θα θέλουν να φέρουν. Αποτελέσματα,  όχι μόνο τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση σου αρχίζει πάλι να αναγεννάται, να ζωντανεύει, σαν να ξαναρχίζει από την αρχή. Από την μια, νιώθεις εσύ διαφορετικά, με ανανεωτικό αέρα και από την άλλη, βλέπεις ότι το προσωπικό σου είναι σαν να του έγινε τεχνητή αναπνοή και επανήρθε στην εργασία σου με άλλον αέρα, νοοτροπία και συμπεριφορά.  Τους βλέπεις να βρίσκουν και να εφευρίσκουν τρόπους για να επιλύουν προβλήματα. Εσύ δημιουργείς μια ξεκάθαρη διαδικασία πωλήσεων, γνωρίζοντας πια, ποιοι είναι οι πελάτες σου και τα χαρακτηριστικά τους και προσδιορίζοντας τρόπους που θα έχεις μετρήσιμα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.

Το να λειτουργεί απλά και μόνο η επιχείρηση σου, έχεις καταλάβει ότι δεν αρκεί.

Οφείλεις να μπεις σε μια διαδικασία δημιουργικότητας, δημιουργικού οίστρου και να εμπλέξεις και τους ανθρώπους της επιχείρησης σε αυτό. Οφείλεις επίσης να έχεις ένα σύστημα προσέλκυσης και πρόσληψης του εσωτερικού πελατολογίου ( του προσωπικού σου) που θα ταιριάζει στην κουλτούρα της επιχείρησης σου, χωρίς να χάνεις χρόνο, με ανθρώπους που απλά δεν ταιριάζουν στο οικοσύστημα της.  Το νόημα είναι αφενός οι άνθρωποι να νοιώθουν σαν σε οικογένεια όταν έρχονται στην δουλειά τους, αφετέρου να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για να πετύχουν τους στόχους τους με ανταμοιβές υλικές και ηθικές να τους κινητοποιούν. Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο επειδή τους το επέβαλλες εσύ αλλά είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Το σημαντικό είναι ότι αποφάσισες να αφήσεις το αποτύπωμα σου στον κόσμο.

Μια επιχείρηση που θα νιώθεις περηφάνια για αυτήν

Θέλεις να δημιουργήσεις μια εξαιρετική επιχείρηση, που θα νιώθεις περηφάνια που νιώθεις μέρος της. Όπου η ομάδα της δεν θα σταματά να βρίσκει και να εφευρίσκει τρόπους εξυπηρέτησης και επίλυσης θεμάτων και που συνέχεια θα εξελίσσεται και θα προοδεύει. Όλοι να είστε εστιασμένοι στον ίδιο στόχο: να δημιουργήσετε μια επιχείρηση που η ίδια της είναι το προϊόν. Που αυτό που θα μετράει δεν θα είναι τι πουλάτε αλλά πώς το πουλάτε. Επιστροφή στην ουσία δηλαδή.

Έτσι είναι οι επιχειρήσεις που θέλω να συνεργάζομαι. Αυτές που έχουν την διάθεση να αναποδογυρίζουν και να επαναπροσδιορίζουν κάθε τομέα τους – εκεί που βλέπουν ότι επιδέχεται βελτίωση και αλλαγή- και  που εσύ θα είσαι ή θα γίνεις ένας ηγέτης που γνωρίζει προς τα πού θέλει να πάει και παράλληλα θα πλοηγείς την επιχείρηση σου με έμπνευση, με πάθος, με γνώση και ενθουσιασμό. Μια επιχείρηση που θα έχει την βάση της στην ανθρωπιά και την φροντίδα τους οικοσυστήματος της και που εκτείνεται πέρα και πάνω από την προσωπικότητα σου. Μια επιχείρηση που βοηθά το εσωτερικό και εξωτερικό της περιβάλλον να είναι χαρούμενο γιατί κάνει καλύτερη της ζωή τους. Μια επιχείρηση οργανωμένη, εστιασμένη, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη της. Μια sophisticated επιχείρηση.

Αυτή είναι μια επιχείρηση που είναι καταδικασμένη να πετύχει. Η δική σου. Αν το επιλέξεις.

———————

Έχεις στρες και θέλεις να το μειώσεις;

Θέλεις να πετυχαίνεις τους στόχους χωρίς να αγχώνεσαι;

Η υπηρεσία Personal Development Coaching είναι η λύση που χρειάζεσαι!

Γιατί τα προβλήματα-βουνά μπορεί να γίνουν πεδιάδες με την σωστή τεχνική!

——————————–

Stay Positive

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα

KEEP CALM