Χρόνια τώρα μιλάμε σε επιχειρηματικά πηγαδάκια ότι τα διαμάντια της χώρας μας είναι ο ήλιος, ο εξαίσιος καιρός, οι καρποί που βλασταίνουν στην ευλογημένη μας γη από το υπέροχο κλίμα, η γαλάζια μας θάλασσα, τα νησιά μας, τα βουνά μας. Να μην μιλήσω για το υπέδαφος μας, την θέση κλειδί γεωπολιτικά.

Η Ελλάδα μας είναι χώρος ιερός και ικανός να ευδοκιμεί και τρέφει εκατομμύρια ανθρώπων. 

Πόσο εύκολο όμως είναι να στραφεί ο Έλληνας και δη ο νεοέλληνας στην πρωτογενή παραγωγή;

Πόσο εύκολο είναι οι άνθρωποι της νέας γενιάς να ασχοληθούν με τομείς της Αγροτικής Οικονομίας;

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος και επίμονη προσπάθεια για να μπορέσει κάποιος να δει τους αγώνες του να καρποφορούν. Πόσο μάλλον, όταν κάποιος ασχολείται με την γη και τα προϊόντα της, τα ζώα και πτηνά και τα χρήσιμα προϊόντα που παράγονται από αυτά, τις μέλισσες.  ενημερωτικό Νέων Αγροτών

Συμβουλεύω τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με εναλλακτικές καλλιέργειες, με κάθετες καλλιέργειες, με την μελισσοκομία, με αξιοποίηση των φυσικών πόρων που μας δίδει απλόχερα η πατρίδα μας. Χρειάζεται όμως να ξεφύγουν από την παλιά νοοτροπία των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Αγροτική Οικονομία στο έλεος των άκαρπων επιδοτήσεων, της τεμπέλικης Γεωργίας που εξαφάνισε σχεδόν την Αγροτική Οικονομία. Επίσης, οι νέοι αγρότες είναι απαραίτητο να έχουν επιχειρηματικό πνεύμα και να κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό και πλάνο για την ανάπτυξη τους και να λάβουν την απαραίτητη επιχειρηματική καθοδήγηση από εξειδικευμένους συμβούλους.

Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να βγουν πολλά προγράμματα για την ενίσχυση της Αγροτικής Οικονομίας τόσο για νέους όσο και ήδη απασχολούμενους με αυτήν.

Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών όπου θα ενταχθούν περισσότεροι από 8.000 νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών. Το ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε υποψήφιο κυμαίνεται από €10.000 μέχρι €20.000.

Το πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕλ 3255/Β’/20.12.13 – programma-neon-agroton) καθώς και στην αριθμ. πρωτ. 26983/19-12-2013 (ΦΕΚ 3254/Β΄/20.12.2013) απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Έγκριση φακέλου υποψηφιότητας Νέου Γεωργού – Οδηγού Συμπλήρωσης Αξιολόγησης Φακέλου Υποψηφιότητας για τη 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έτους 2014».

 Τα κριτήρια για επιδότηση από το πρόγραμμα νέων αγροτών

ενημερωτικό Νέων Αγροτών

Κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το οποίο θα είναι ενεργό από τις 18 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2014, αποτελούν τα ακόλουθα:

 1. Εύρος ηλικιών 18-40 ετών και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στην οποία δηλώνουν την εγκατάσταση τους ως νέοι αγρότες.
 2. Είναι κάτοικοι ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και Οικισμού με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.  Ειδικά για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος είναι αυτές της τέως επαρχίας Τροιζηνίας και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, Αγκιστρίου, Αίγινας, Σαλαμίνας, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας, καθώς και oρισμένες Δημοτικές Ενότητες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
 3. Ασκούν για 1η φορά γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους ως ιδιοκτήτες ή αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, μεγέθους σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και άνω, και δεν συμμετείχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε νομικό πρόσωπο που ασκούσε ή εξακολουθεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα κατά τα 5 έτη που προηγούνται της έναρξης της γεωργικής τους δραστηριότητας.
 4. Η γεωργική εκμετάλλευση την οποία δηλώνουν, δηλαδή τα στρέμματα, να έχουν μέγεθος σε μονάδες ανθρώπινης εργασίας (βάσει πίνακα) 0,5ΜΑΕ.
 5. Έχουν επαρκή επαγγελματική κατάρτιση. Όσοι δεν τη διαθέτουν, αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
 6. Κατά το εξεταζόμενο έτος 2013 , το ατομικό εξωαγροτικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €15.000 και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από όλες τις πηγές δεν υπερβαίνει τα €22.500.
 7. Καλούνται να επιτύχουν τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους της γεωργικής εκμετάλλευσης του μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία και του γεωργικού εισοδήματος, που προσδιορίζονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο.
 8. Το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας πρέπει να επιτευχθεί εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης.

 

5 είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν οι νέοι υποψήφιοι αγρότες  (που δεν έχουν την αγροτική ιδιότητα) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα:

 1. Δήλωση καλλιέργειας: Ο υποψήφιος δηλώνει τα αγροτεμάχια στο ΟΣΔΕ. Φέτος το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη, ίσως κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
 2. Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.
 3. Μόλις ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 4. Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου.
 5. Υποβολή αίτησης επιχειρηματικού σχεδίου στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των κατά τόπους Νομαρχιών (Περιφερειακών Ενοτήτων).                                                                                                                                           

Εννοείται ότι αν χρειαστείτε, περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, θα χαρούμε να σας τις προσφέρουμε καθώς και να μοιραστούμε μαζί σας πρωτοπόρες ιδέες αξιοποίησης των μέσων που έχετε και έχουν σχέση με την Αγροτική Οικονομία.

ενημερωτικό Νέων Αγροτών

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (MSc AFM, Dip.AIA, Bsc AFM)

Business & Career  Strategist, Author ,Certified Tax Consultant

Μετάβαση στο περιεχόμενο