info@atlasconsulting.gr

Ευζήν και Επιχειρείν
Ευ-ζην και επιχειρείν

Είμαι η Αναστασία-Μαρία Τρίχα και είμαι  τραπεζικός σύμβουλος διαχείρισης απαιτήσεων και επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιώντας την γνώση στους τομείς της διατροφής, κίνησης και τρόπου ζωής ενώ ζω, δρω και εργάζομαι.

Διάλεξα αυτό το θέμα λόγω του ότι οι περισσότεροι από εμάς διατρέχουμε ένα έτος κοπιαστικό και δύσκολο και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα κανονικότητα.  Έτσι θέλησα να ρίξουμε φως στην χρησιμότητα που έχει η αυτό-φροντίδα σε εμάς, τους σύγχρονους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ως μέσο με προστιθέμενη αξία στην καθημερινή ανανέωσή μας και ευεξία μας.

Γιατί όμως είναι χρήσιμη η αυτό-φροντίδα; Γιατί είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας όσο μπορούμε καθημερινά;

Επειδή δεν υπάρχει συνήθως κανείς άλλος να το κάνει. Και εάν δεν είμαι εγώ καλά δεν θα είναι και το περιβάλλον γύρω μου εργασιακό και μη. Γιατί πολύ απλά οι καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές ωφέλιμες ή μη στην διατροφή, στην κίνηση, στον τρόπο ζωής και στον τρόπο σκέψης μας θα καθορίσουν την καθημερινή μας ευεξία ή κόπωση, την καθημερινή μας αναζωογόνηση ή εξάντληση, την αποτελεσματική διαχείριση της ζωτικής ενέργειάς μας ή μη στο βγάλουμε εις πέρας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας, τα σχέδιά μας και τα πλάνα μας της εργασίας μας.

Σημερινές συνθήκες επαγγελματικής ζωής

Από το πρωί που ξυπνάμε υπάρχει το αίσθημα της ανησυχίας, αγωνίας, του στρες και του άγχους. Κι αυτό γιατί ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί η οικονομική αβεβαιότητα, ο σκληρός ανταγωνισμός, τρέχουμε για να προλάβουμε χρονοδιαγράμματα, υπάρχει ο φόβος για το αύριο για την δουλειά μας για την επιχείρησή μας, φόβος για την αλλαγή, ο φόβος για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, φόβος και άγχος για τις μεταρρυθμίσεις για τις γρήγορες οικονομικές αλλαγές και τις συνέπειες αυτών στην εργασία μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει για το έτος 2018 την 92η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας αλλά και κάποια άλλα στατιστικά μας κατατάσσουν γύρω στην 100η θέση (ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΦΙΜ). Ζούμε σε μία χώρα η οποία έχει ασταθές οικονομικό περιβάλλον τουλάχιστον την τελευταία δωδεκαετία, πράγμα το οποίο επηρεάζει τα οικονομικά πλάνα των εταιριών και κατ’ επέκταση την επαγγελματική ζωή των επιχειρηματιών αλλά των εργαζομένων των επιχειρήσεων.

Όταν ο οικονομικός σχεδιασμός μέσα σε μία χρονιά χρειάζεται να κάνει τόσα πολλά adjusts μας επηρεάζει με τον Α ή Β τρόπο όλους μας. Όμως μήπως όλο αυτό επηρεάζει και την ολική υγεία του οργανισμού μας; Υγεία και οικονομία δύο μεγάλοι πυλώνες της ζωής και συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Ποια είναι η εικόνα των συνηθειών μας καθημερινά; Αντικατοπτρίζει την υγεία ή την μείωση του σθένους μας;

Παρακάτω θα δώσω κάποια παραδείγματα τόσο δικά μου όσο και από το κοντινό μου περιβάλλον ώστε ν’αναλογιστεί ο καθένας μήπως χρειάζεται κάτι να τροποποιήσει στον καθημερινό του βίο.

Όλοι είμαστε πίσω από μία οθόνη και περιτριγυρισμένοι από πολλές συσκευές με μεγάλη ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση.

Είμαστε καθηλωμένοι σε καρέκλες, αυτοκίνητα ή και πολύωρη ορθοστασία.

Η προσοχή μας διασπάται διαρκώς από τα social media. Εισπράττοντας μια τεράστια βαβούρα.

Μπορεί όλη την ημέρα να είμαστε μ’ ένα κουλούρι και καφέδες, γιατί είτε δεν έχουμε προλάβει να φάμε κάτι ωφέλιμο, είτε είμαστε τόσο κουρασμένοι που χρειαζόμαστε την ώθηση της καφεΐνης για ν’ ανταπεξέλθουμε την μέρα μας.

‘Ίσως  η δουλειά μας έχει να κάνει με επίλυση προβλημάτων και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τοξικότητα και παράπονα στις συμπεριφορές των πελατών μας.

Ίσως η σκέψη μας να είναι θολή λόγω της κόπωσης που νιώθουμε και αδυνατούμε να πάρουμε αποφάσεις.

Το στομάχι μας σίγουρα κατά την διάρκεια της μέρας έχει γίνει κόμπος και το έντερό μας μπορεί να μας ενοχλεί με περίεργες κενώσεις.

Μήπως ασχολούμαστε με πολλά πράγματα συγχρόνως και μας πιάνει πανικός και χάνουμε την ενέργειά μας;

Τι μας συμβαίνει; Προλαβαίνουμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στα όργανά μας για repair / recovery time; Αξιοποιούμε την ώρα που έχουν την μέγιστη δυναμική τους, ώστε να λάβουμε την ώθηση που μας χρειάζεται; Όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε ότι οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τέτοιοι που μας εμποδίζουν να ηρεμήσουμε τον νου και ν’αφουγκραστούμε το σώμα μας ή απλά είμαστε μια καλοκουρδισμένη διεκπεραιωτή μηχανή;

Και τι μπορούμε αλήθεια να κάνουμε;

Διατηρώ μία σταθερότητα στα γεύματα μου, τρώω συχνά μέσα στην μέρα μου ιδιαίτερα μέσα στο εργασιακό μου ωράριο ώστε να εξασφαλίσω την μέγιστη δυνατή θρέψη των οργάνων μου τα οποία με υποστηρίζουν. Όπως με υποστηρίζουν έτσι κι εγώ οφείλω να τα προσέχω.

Μαθαίνω ποιες τροφές ν’αποφύγω και με ποιες να τις αντικαταστήσω.

Προσθέτω στην καθημερινότητα μου ήπια κίνηση για το σώμα, όχι κοπιαστική που να υπάρχει μεγάλη δαπάνη,  πάντα με συμβουλή ειδικού ανάλογα για τον κάθε σκελετό την ιδιοσυγκρασία την ηλικία, το είδος επαγγέλματος.

Αποφυγή κρύου

Ύπνος νωρίς το βράδυ.

Περιορισμός της χρήσης κινητού, ταμπλετ πριν τον ύπνο, ώστε να ξεκουράσω τα μάτια μου και να ηρεμήσω.

Χρήση ποδόλουτρων λόγω της χαλαρωτικής επίδρασης του νερού.

Και πολλές άλλες καθημερινές πρακτικές ανάλογα βέβαια με την ιδιοσυγκρασία, τον τρόπο ζωής και επαγγέλματος του καθενός.

Αγαπητοί μας αναγνώστες αυτό που θα ήθελα να κρατήσετε από την παραπάνω μικρή αναφορά είναι ότι το σώμα μας δεν είναι μόνο μια μηχανή. πέρα από όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω θα ήθελα να δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο ώστε να αφουγκραστείτε ότι:

 

«Η αυτό-φροντίδα είναι η τέχνη της αγάπης και του σεβασμού για τον πολύτιμο εαυτό μας ανεξαρτήτου των εξωτερικών συνθηκών που βιώνουμε»

 

Όσοι και όσες από εσάς διαβλέπετε ότι έχετε την ανάγκη  κατά την διάρκεια του επαγγελματικού μας βίου, όσο δύναται και μπορεί ο καθένας, να μεταβείτε με απλές καθημερινές και εφαρμόσιμες πρακτικές σε ένα πιο υγιή μοντέλο διαβίωσης (wellbeing) ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι η ανανέωσή και να η προετοιμασία του να είσαστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσετε την επόμενη ημέρα της επαγγελματικής σας ζωής με ευεξία, σωματική δύναμη και διαύγεια επιλέξτε τον σύμβουλο υγείας που σας εμπνέει ώστε να λειτουργήσει ως φωτεινός σηματοδότης σας προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Με υγεία

Τρίχα Αναστασία-Μαρία