Τις προάλλες,ήρθε στην εταιρία μας ο Νίκος Κ., νέος 26 ετών που γνωρίζω καιρό ότι ψάχνεται να κάνει μια δική του δουλειά.
Γνωριστήκαμε διαδικτυακά από ένα ερώτημα που είχε θέσει στην υπηρεσία της Online Συμβουλευτικής σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει ένα eshop τόσο φορολογιστικά όσο και από άποψης marketing.
Δεν έχει κάνει άλλη φορά επιχείρηση οπότε κατάλαβα την αγωνία του σχετικά με τη γραφειοκρατική αρκούδα που δύσκολα δαμάζεται στην χώρα μας, ειδικά όταν αφορά την σχέση μας με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που αφορά την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο. Κατάλαβε- από ότι μας είπε- ότι είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη για συνεργασία με αξιόπιστους επαγγελματίες της αγοράς, μιας και το ξεκίνημα μιας επιχείρησης έχει πολλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις.
Στην συνάντηση μας πάνω ανάμεσα στα άλλα του έδωσα μερικά χρήσιμα tips οικονομικολογιστικού περιεχομένου.
Τα συγκέντρωσα και τα κατέγραψα και εδώ μιας και πιστεύω ότι θα βοηθήσουν ένα πλήθος νέων ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση και να κάνουνε τα πρώτα επιτυχημένα επιχειρηματικά βήματα.
Αυτά που του είπα είναι:
Ξεχώρισε τα προσωπικά έξοδα με τα έξοδα που αφορούν την επιχείρηση σου
Μην κάνεις το λάθος να έχεις κοινό ταμείο με την επιχείρηση σου ( ακόμα και αν είναι ατομική) γιατί αυτό δεν βοηθά έχεις καθαρή εικόνα για το αν η επιχείρηση σου αποδίδει ή όχι. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεχωρίσεις είναι, έχοντας διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν συναλλαγές της επιχείρησης και έναν τραπεζικό λογαριασμό για τα προσωπικά σου έξοδα.
Κάνε κοντρόλ των καθημερινών συναλλαγών της επιχείρησης σου
Ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι είτε να καταγράφεις τα έσοδα και τα έξοδα σου σε ένα φύλλο Excel (αν δεν έχεις πολλές συναλλαγές) είτε με την αγορά ενός εμπορικού προγράμματος που θα σε βοηθήσει και στην έκδοση των τιμολογίων αλλά και στην καταγραφή των εξόδων αλλά και των κινήσεων που κάνεις με πελάτες και προμηθευτές σου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ελέγχεις τι γίνεται στην επιχείρηση σου σε σχέση με την ρευστότητα, τις υποχρεώσεις αλλά την κερδοφορία σου εξωλογιστικά.
Κάνε έναν αναλυτικό προυπολογισμό
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι να συντάξεις ένα προυπολογισμό πριν ξεκινήσεις την επιχείρηση σου , ένα προυπολογισμό που θα συντάσεις ανά μήνα και θα τον παρακολουθείς καθώς και έναν ετήσιο προυπολογισμό. Αυτή η διαδικασία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να κάνεις ένα υγιές πλάνο ανάπτυξης, για να θέσεις οικονομικούς και πωλησιακούς στόχους, για να δημιουργήσεις κέντρα κέρδους εντός της επιχείρησης σου και για να μπορείς να επιθεωρείς την πορεία της επιχείρησης σου. Μην ξεχνάς, ότι για να προχωρήσει η επιχείρηση σου cash is king
Μην ξεχνάς να βάζεις κάποια χρήματα στην άκρη
Μπορεί αυτό να διαβάζεις και να γελάς, σκεπτόμενος ή σκεπτόμενη την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και της οικονομίας. Ξεκινάς όμως να επιχειρείς για να δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να βιοπορίζεις αλλά και να αναπτυχθείς. Όχι μόνο, για να επιβιώνεις. Για αυτό να φροντίζεις το οικονομικό μέλλον το δικό σου και της επιχείρησης σου. Να δημιουργείς προϋποθέσεις για μελλοντικές επενδύσεις, να έχεις μια “καβάντζα” για έκτακτα έξοδα, να έχεις ένα αποταμιευτικό δικό σου πρόγραμμα, είναι θέματα εξαιρετικής σημασίας.
Η συνεργασία σου με ένα έμπειρο λογιστή ή μια έμπειρη φορολογιστική εταιρία που θα είναι δίπλα σου σε κάθε σου βήμα
Ο λογιστής είναι ένας χρήσιμος άνθρωπος που σε βοηθά να αντιμετωπίζεις την γραφειοκρατική αρκούδα και να βγαίνεις ασπροπρόσωπος, θα σε καθοδηγεί με ασφάλεια μέσα στην φορολογική νομολογία, σε ενημερώνει για την κερδοφορία, σε συμβουλεύει πώς θα επιβιώσεις μέσα σε μια ελληνική φορολογική πραγματικότητα που είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Θα πρέπει να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου αν σε ικανοποιεί ένας λογιστής, ή ένας φοροτέχνης λογιστής ή φορολογικός σύμβουλος . Οι επιστήμονες του φορολογιστικού και οικονομικού κλάδου μπορούν να παρομοιαστούν με τα κουζινικά πολυμηχανήματα, που και ζυμώνουν και κόβουν και πολτοποιούν. Παρόλαυτά, η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία και δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο με οικονομικό κριτήριο. Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι από τον λογιστή σου; Κάνε μια μελέτη στην αγορά, βάλε τα κριτήρια σου και επέλεξε σοφά. Ο σωστός επαγγελματίας μπορεί να σου εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους, θα σου εξηγήσει τα νούμερα της επιχείρησης σου, θα σε ενημερώσει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επιδοτήσεις κτλ. Επέλεξε σοφά τον άνθρωπο ή την ομάδα ατόμων που θα βάλεις δίπλα σου στα πρώτα και στα μετέπειτα βήματα σου. Κοίταξε το ποιόν και τις αξίες των ανθρώπων που σε περιβάλλουν σε συνδυασμό από ένα καλό επίπεδο τεχνογνωσίας.
Ο Νίκος πριν φύγει από την εταιρία μας ήταν σαφώς πιο ανακουφισμένος.
Και αποφάσισε να κάνει το επόμενο του βήμα. Να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες την επιχείρηση που ονειρεύεται.
Επόμενη στάση ήταν στο γραφείο της Σουσάνας για να κάνουν μια συζήτηση πάνω σε θέματα μάρκετινγκ και ανάπτυξης της επιχείρησης που σχεδιάζει.
Δες επίσης και αυτό το άρθρο: Δημιουργώντας ένα E-shop- Βήμα 1: Ξεκινώ με budgeting
και κατέβασε το ebook “998+1 επιχειρηματικές ιδέες για να εμπνευστείς”
Είμαι στην διάθεση σου, αν έχεις ερωτήματα ή απορίες – Επίσης αν πιστεύεις ότι αυτό το άρθρο θα είναι χρήσιμο και για κάποιους άλλους, θα ήταν κρίμα να μην το μοιραστείς μαζί τους!!
Spread the word