Ποιοι είναι οι 3 Βασικοί παράγοντες επιλογής βάσης ελλιμενισμού σκαφών;
Πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή ελλιμενισμού και δραστηριοποίησης των σκαφών μας κατά την τουριστική περίοδο;
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή μας και πως καθορίζουν τα κόστη και τον χρόνο απασχόλησης που απαιτείται για την ορθή παρακολούθηση και λειτουργία των σκαφών μας;
ελλιμανισμός σκαφών
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε 3 από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη προτού αποφασίσετε να επιλέξετε τις κατάλληλες βάσεις ελλιμενισμού των σκαφών σας:
  1. Απόσταση βάσης ελλιμενισμού από την περιοχή που ζούμε

Ως γνωστό ο χρόνος είναι χρήμα και ο κόπος σίγουρα πρέπει να συνυπολογίζεται όσον αφορά τις μετακινήσεις που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε για να είμαστε σε άμεση επαφή με τα σκάφη μας.

Η μεγάλη απόσταση από την περιοχή που ζούμε και εργαζόμαστε προκαλεί, εκτός από τα κόστη μετακίνησης που θα υπάρξουν (βενζίνες, διόδια κλπ.) και κόστη διαμονής που πιθανόν να χρειαστούν σε περίπτωση που απαιτηθεί η παραμονή στην βάση ελλιμενισμού για πάνω από 1 ημέρα (δωμάτια, γεύματα κλπ.).

Επιπλέον ο χρόνος που θα ξοδέψουμε για να μεταβούμε στο λιμάνι και να επιστρέψουμε στην συνέχεια στην οικία μας θα προσθέσει κούραση και θα μας αποσπάσει σημαντικό κομμάτι από την προσωπική μας ζωή. Σε περίπτωση ειδικά που υπάρχουν πάνω από 2 άτομα σε μια εταιρεία και δεν κατανέμεται όμοια αυτή η υποχρέωση ή δεν “εξαργυρώνεται” αντίστοιχα τότε σύντομα θα δημιουργήσει τριγμούς στη συνεργασία μας.

Συμβουλή: Καθορίστε εκ των προτέρων το κόστος μετακίνησης και συμφωνήστε με τον συνεργάτη σας διεξοδικά τον ρόλο που θα αναλάβει ο καθένας σχετικά με την παρουσία του στο σκάφος.

  1. Κόστος – χρόνος ανταλλακτικών

Αν η βάση ελλιμενισμού που επιλέξαμε είναι απομακρυσμένη ή δεν βρίσκεται κοντά σε μεγάλες σχετικά πόλεις τότε συχνά το κόστος των ανταλλακτικών που θα χρειαστούμε για τα σκάφη μας είναι υψηλότερο και τα αποθέματα πιο περιορισμένα σε απόμακρες περιοχές.

Έτσι, σε περίπτωση που προκύψει μια βλάβη ή χρειαστεί να αντικαταστήσουμε άμεσα κάποιο εξάρτημα τότε το κόστος του θα αυξηθεί και ίσως ο χρόνος αποστολής από τον προμηθευτή να προκαλέσει προβλήματα στην συνέχιση μιας εκδρομής ή στην έγκαιρη αναχώρηση του σκάφους για το επόμενο ναύλο.

Συμβουλή: Το check out να πραγματοποιείται αρχικά το προηγούμενο απόγευμα από την αποχώρηση των πελατών έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση που δεν σας έχουν ενημερώσει έγκαιρα.

  1. Κόστος – χρόνος εργασιών

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των εξειδικευμένων συνεργατών που θα χρειαστούμε για επισκευές ή επιδιορθώσεις του σκάφους μας. Όσο πιο μακριά ελλιμενίζουμε τα σκάφη μας από την περιοχή που δραστηριοποιούνται οι διάφοροι τεχνικοί (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, ψυκτικοί κλπ.) τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τους έχουμε άμεσα όταν απαιτηθεί.

Φυσικά το δικό τους κόστος μετακίνησης και ο χρόνος που θα ξοδέψουν για να έρθουν στο σκάφος σας θα επιβαρύνει την τσέπη σας πολύ περισσότερο. Ειδικά σε περιόδους υψηλής κίνησης και λειτουργίας των σκαφών (high season) όλες αυτές οι υπηρεσίες υπερκοστολογούνται εις βάρος του ιδιοκτήτη.

Συμβουλή: Δημιουργήστε από την αρχή σταθερές συνεργασίες με τους απαραίτητους τεχνικούς και προσπαθήστε να συμφωνήσετε μαζί τους σε ένα συγκεκριμένο κόστος μετακίνησης ανά περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συνεργασία και αν έχετε συνάψει με εταιρεία διαχείρισης σκαφών ή με άτομο που θα εργάζεται στο σκάφος σας, η συχνή παρουσία σας στην βάση δραστηριοποίησης των σκαφών σας είναι επιβεβλημένη τόσο για τον έλεγχο της κατάστασης των σκαφών όσο και για την καλύτερη και οικονομικότερη επίλυση προβλημάτων που θα προκύψουν.

Στο κάτω κάτω δική σας είναι η περιουσία για να την προστατέψετε…

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Υποστήριξης Εταιριών Yachting  / Chartering;

Δες εδώ

Γιάννης Μέλας

Ειδικός Σύμβουλος Εταιριών Ναυτικού Τουρισμού