Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4387 (γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) το καλοκαίρι του 2016, με μια πρώτη ανάγνωση καταλαβαίναμε όλοι ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή.
Εμείς εντοπίσαμε κάποια θέματα εκτός από αυτά τα οποία ακούγονται περισσότερο στην τηλεόραση αυτό το διάστημα και εκφράζουμε τρεις απορίες ως παρατηρητές της προσπάθειας που γίνεται από τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ερώτημα 1:
Γιατί θεωρείται εξ αρχής εξαρτημένη η σχέση ανάμεσα σε μια επιχείρηση και σε έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος δεν έχει πάνω από δύο πελάτες ταυτόχρονα (μπλοκάκι);
Ένας επαγγελματίας ο οποίος διατηρεί την ελευθερία και την πρωτοβουλία να καθορίζει ο ίδιος τις συνθήκες εργασίας του, χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από τον πελάτη του και η διάρκεια σχέσης δεν ξεπερνά τους εννιά μήνες (άρθρο 1 του Ν. 3846/2010) παραμένει ελεύθερος επαγγελματίας ακόμα κι αν ο πελάτης του είναι ένας και μοναδικός.
Τα περιστατικά τα οποία χαρακτηρίζουν την παροχή υπηρεσίας, το περιεχόμενο της σύμβασης καθώς και η βούληση των συμβαλλομένων δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ίδια.
Ερώτημα 2:
Γιατί δεν υπάρχει αναλογικότητα και στην ανταποδοτικότητα;
Παρόλο που ο Ν.4387 εμφανίζεται ως δίκαιος λόγω της αναλογικότητας στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται πως δεν υπάρχει αντίστοιχα η αναλογικότητα στην παροχή της σύνταξης αργότερα, αλλά και στην παροχή ασφάλειας υγείας στο εδώ και τώρα. Πώς μπορεί να νιώθει κάποιος επαγγελματίας με το παρόν σύστημα υγείας ο οποίος πρέπει να πληρώνει 1.580 ευρώ / μήνα για την εξόφληση των ασφαλιστικών του εισφορών;
Ερώτημα 3:
Γιατί έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια αφού το σύστημα δεν είναι έτοιμο να υπολογίσει σωστά τις εισφορές;
Στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ εμφανίστηκαν ειδοποιήσεις, αλλά με πάρα πολλά λάθη. Αυτό γιατί όλοι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ έχουν μεταχειριστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού το καθαρό κέρδος που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του έτους 2015 πολλαπλασιαζόμενο με το 26,95%. Δεν είναι όμως όλοι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν οι διαχειριστές νομικών προσώπων καθώς και τα γνωστά σε όλους μας μπλοκάκια που μεταχειρίζονται διαφορετικά.
Ο νόμος παρουσιάστηκε ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος που είναι εμφανές ότι υπάρχει. Δυστυχώς όμως δεν αντιμετωπίστηκε έτσι.
Τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά σχέδια απαιτούν κάποιο πλάνο υλοποίησης και παράλληλα σχεδιασμό της άμυνας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν. Φυσικά κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο από την αρχή όταν αυτό υπάρχει ακόμα στα χαρτιά. Όμως στην περίπτωση του Ν.4387 έπρεπε να περάσουνε πολλοί μήνες από την ψήφιση του, προκειμένου να εκδοθούν οι πρώτες διευκρινιστικές εγκύκλιοι (ένδειξη σχεδιασμού) και αυτές μάλλον θα είναι πολλές για να μπορέσουν να λυθούν όλα τα θέματα που προκύπτουν.
Αναμένουμε λοιπόν κι ελπίζουμε ότι λύσεις θα δοθούν άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία για όσους εμπλέκονται. Και κυρίως ελπίζουμε ότι τα εύλογα ερωτήματα όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται λιγότερα και όχι περισσότερα.
CEO της Atlas Consulting
Φορολογικός Σύμβουλος | Πιστ. Φοροτέχνης Λογιστής Α’τάξης